Game over за Дилма!

Съвместният живот на Дилма Русеф с висшата политика приключи! Сега и завинаги.
 
Миналото й на активен революционер и преживяните страдания по време на диктатурата, не помогнаха. Дилма, както я наричат всички бразилци, не получи и грам снизхождение от своите съдници.
 
Официално Русеф беше отстранена заради нарушения на фискалните правила. В основата на процедурата са обвиненията, че Дилма е манипулирала държавните счетоводни книжа през 2014 г. Целта – да скрие от бразилците размерите на държавния дефицит, което й помага за преизбирането същата година. Тя е ползвала същия метод и през 2015 г. Държавни банки са поели временно част от разходите на правителството в размер на 10 млрд. долара, преди тези пари да им бъдат възстановени.
 
Действителността на практика е дори още по-сурова. Дилма беше наказана за цялата си политика и неспособността да управлява в тандем с парламент, който остана враждебно настроен към държавния глава от първия му работен ден в президентството. Слаб оратор, авторитарен ръководител, критикуващ публично своите министри, тя не криеше върховното си презрение към Конгреса. Русеф допусна дълга поредица от стратегически грешки и не успя да остави встрани личните си недостатъци.
 
Комбинацията от всичко изброено доведе до екстремното й напускане на президентската резиденция „Планалто”. Дилма си тръгна от политиката със скорост, на която може да завиди всеки бразилски национален футболист. Отстраняването й от поста слага край на цяла епоха в местната политика. Гласуването в Сената е финалното наказание за лутанията на Партията на трудещите се. На практика заровете са хвърлени и няма връщане назад. Поне за Русеф, за чиито български корени изглежда все по-рядко ще си спомняме.
 
Първата жена президент на Бразилия беше отстранена от длъжност от опетнения от корупция Сенат след изтощителен процес по импийчмънт. Това сложи край на 13-годишното управление на Партията на трудещите се. Русеф встъпи в длъжност през 2011 г. Тя не е губила избори, но подкрепата й сред обществеността и в Конгреса намаля. Причините са до болка познати и по други места: сериозна икономическа криза, парализа на правителството и голям корупционен скандал, засегнал повечето основни партии.
 
За капак в североизточната част на страната от месеци върлува епидемия от Зика. Не беше лесна задачата и на изпитващите финансови затруднения местни власти в Рио де Жанейро. Те успяха да организират успешна олимпиада, но най-големите страхове на бразилците станаха факт. През лятото местните телевизии излъчваха спектакъл на живо с разделен на две екран. От лявата страна олимпиада, а от другата – публичен процес срещу президента.
 
Бразилският Сенат гласува ЗА" отстраняването на президента Русеф - Бразилия, 31.08.2016 г. (Снимка: Reuters)
 
Отстраняването на Дилма представлява драматично поражение за жена, която някога беше на първите места в класациите за най-популярни лидери в света. Според някои нейният импийчмънт, по средата на втория мандат, подсилва усещането, че политическата класа в Бразилия продължава да изпитва неудобство и не може да живее в унисон с демокрацията. Това изглежда повече от странно, защото изминаха повече от 3 десетилетия от края на военната диктатура в страната.
 
Статистиката в бразилското президентство звучи повече от стряскащо. Само двама от последните осем пряко избрани държавни глави изкараха докрай своите мандати. Двама бяха отстранени от длъжност, един загуби властта след военен преврат, друг се самоуби, трети умря, преди да встъпи в длъжност, а четвърти подаде оставка.
 
Гласуването в Сената за импийчмънт на Русеф беше кулминацията на борбата за власт, разтърсваща Бразилия от месеци. Вчерашният вот е финалната точка, след като тя беше временно отстранена от длъжност в началото на май. Последвалият процес представлява нещо много повече от решение за признаване на вина по обвинение. Той е присъда за нейното лидерство и за влошаващите се перспективи пред най-голямата страна в Латинска Америка.
 
Импийчмънтът слага край на управлението на една от най-солидните политически формации в цялото Западно полукълбо. Годините, в които Партията на трудещите се беше на власт, бяха период, в който местната икономика рязко дръпна нагоре. Милиони бразилци бяха издигнати до средната класа, а ролята на страната в глобален план се засили. Но големите корупционни скандали, най-тежката икономическа криза от десетилетия и незаинтересоваността на правителството към общественото недоволство поставиха Русеф в неизгодно положение. Оказа се, че тя не разполага с достатъчно подкрепа, за да неутрализира усилията на политическите си врагове за завземане на властта. Отстраняването на Дилма изглежда като логичен завършек на нелогичен латиноамерикански сериал.
 
Според постоянно увеличаващите се критици на Русеф нейното отстраняване е заслужен край за един арогантен лидер. Те я обвиняват, че е била начело на политическо движение, отклонило се от своя път. Дилма и верните й поддръжници обаче определят случилото се като преврат, който подкопава младата бразилска демокрация.
 
Отстраняването й крие огромна опасност. Напълно възможно е червеният картон за Русеф да не възстанови доверието към бразилските лидери. Липсата на Дилма едва ли ще намали широко разпространената корупция в местната политика. Много бразилци вече смятат, че властта просто преминава от една засегната от скандали партия към следващата в списъка.
 
Спомен от щастливите времена - Дилма Русеф (в средата) току-що е положила клетва преди началото на втория си президентски мандат. До нея са вицепрезидентът Мишел Темер (отляво) и предшественикът й Луиш Инасио Лула да Силва (отдясно) - Бразилия, 31.12.2015 г.
 
След времената на Русеф на преден план излиза нейният временен заместник и вече заклел се президент на Бразилия – Мишел Темер. Последният изглеждаше повече от доволен след гласуването в Сената, но може и тепърва да съжалява. Темер поема управлението на Бразилия в момент, когато страната страда от най-тежката рецесия от повече от век насам.
 
Много вестници по света публикува към информацията за отстраняването на Русеф интересна снимка. На нея могат да се видят Дилма и Мишел от времето, когато двамата бяха съюзници. Русеф гледа, усмихната и доверчива, към Темер. За последния се твърди, че е главният инициатор на целия процес срещу нея. Но той също може да бъде смятан за отговорен за същите дела, заради които беше отстранена Русеф – нарушаване на фискалното законодателство при управлението на държавния бюджет. Тези действия бяха споменати при разпитите на някои от разследваните за корупция във връзка със скандала „Петробраз".
 
Последните събития могат да предизвикат истинска „бразилска треска” в страната на кафето. Нищо чудно да видим шокиращи социални катаклизми. Още повече че новият президент също не се къпе в море от народна любов. Междувременно съседите на Бразилия вече отзовават своите посланици.
 
Бразилците с право се гордеят, че са победили военната хунта през 1985 г. Мнозинството от тях се доверява на демократично избрано правителство. Но те също така вярват, че властта не е празен чек и че президентите трябва да бъдат държани под отговорност. Струва ми се, че прочистването на бразилската политика тепърва започва. Русеф беше само първата жертва.
 
Бразилски депутати подкрепят процедурата по импийчмънт на президента Русеф - Бразилия, 16.04.2016 г.
 
Дилма винаги е твърдяла, че има верен приятел, който й съдейства в битката със стреса и проблемите. Все още обаче няма велоергометър (любимият спорт на Русеф), който да й помогне в ситуация, подобна на настоящата. И нейното твърдение, че конституционната процедура за импийчмънт е „преврат” показва само едно. Крайно отчаяние!
 
Анатоли Стайков за Демокрация днес, 01.09                   

коментари

1 Коментари

  1. Георги Бяндов 2016-09-02 03:15:06

    Защо ли целият този спектакъл много ми напомня на \\\"борбата против олигархията\\\", организирана медийно от един от най-гнусните олигарси, Иво Прокобиев?

Напишете вашия коментар: