Фалстартът на червения барон

Кандидатът на БСП не успя да излети при едва първия опит да говори с журналистите.

Генерал Румен Радев даде пресконференция, на която съобщи защо не е съгласен с военния министър Николай Ненчев. Причина за недоволството му било мнението на министъра от РБ, че можем да ползваме помощ от натовските ни партньори за охрана на българското небе. Доскорошният шеф на ВВС искал сами да си пазим въздушното пространство.

Не, че лидерът на БЗНС няма трески за дялане – но обясненията на Радев бяха чисто и просто претопляне на старите манджи от преди година. Нищо, ама нищичко не чухме защо този летец иска да е президент.

Призваният да повтори подвига на Гоце от 2001-ва уж викна медиите, за да наруши дългото си мълчание. Припомням, че почти сигурно той ще бъде претендентът на БСП за поста на Плевнелиев. Номинацията на Радев бе издигната лично от председателката Нинова в абсолютен контраст с мнението на 180 червени организации, които заложиха на Мая Манолова в състезанието за държавен глава.

И дойде моментът на истината. В деня преди пленума на социалистите официално да го обяви за кандидат – Радев застана под светлината на прожекторите. Всички очакваха, че ще чуят мотивите му да приеме червената номинация. Медиите тръпнеха в очакване да чуят какво в мандата на Плевнелиев не му е харесало, защо се изправя срещу ГЕРБ, с какви аргументи ще води кампанията срещу Борисов и партията му – неизменни победители в последните десет години.

Да, ама не!

Сякаш машината на времето ни пренесе в есенните дни 2015-та. Тогава генерал Радев напусна своя пост. По онова време той ръководеше Военновъздушните ни сили (ВВС). В същия период обществото бе завладяно от полемиката дали трябва да ползваме помощ от НАТО при опазването на българското небе. Генералът защити тезата, че трябва сами да си пазим въздушното пространство и хвърли оставка. След което обиколи телевизиите, за да обясни защо е несъгласен с министъра на отбраната. В последствие премиерът Борисов го помоли да остане в армията и Радев се съгласи.

За да дойде моментът, в който Нинова и Първанов се разбраха да го издигнат за президент. Борисов от своя страна заяви, че е трябвало да послуша Ненчев, който го е предупредил за политическите ангажименти на генерал Радев. Тоест в стремежа си да угоди на всички – лидерът на ГЕРБ допусна на гърба си трупането на популярност от бъдещия кандидат-президент на БСП.

И така в игри и закачки започна предизборната кампания на червения генерал. Започна с фалстарт. Радев видимо не можа да вдигне самолета. Защото ако кандидатстваш за президент не може да говориш един час за военния министър.

Защо не насочиш стрелите си към лидера на ГЕРБ (основен конкурент) или по отношение на действащия държавен глава Плевнелиев? Мълчиш за Борисов, а си словоохотлив за Ненчев? Нали сте основна опозиция, втора сила според социологията. Кого трябва да атакуваш? Кой ти е таргетът? Първият или третият (РБ)?

С какво един министър на Реформаторския блок е заслужил да бъде основен обект на първата пресконференция на социалистическия кандидат за държавен глава?

Ти за какво си се кандидатирал? За президент или за военен министър?

И тук се крие ключът от бараката. Поведението на Радев вчера бе глупаво. До толкова глупаво, че разкри намерението на Нинова и Първанов, осветли сделката за общата номинация на генерала.

Червените очеизвадно се предлагат за партньор на ГЕРБ във властта. Без значение дали това ще се случи през ремонт на кабинета след президентския вот или след парламентарни избори. Очевидно считат, че знаците на Борисов по отношение на енергийните проекти им дават козове. А именно – че те са по-подходящи от несъгласните на сближаване с Путин реформатори.

Тази беззъба червена позиция в поза партер, чакайки Борисов, ще им изиграе лоша шега. ГЕРБ им взе темите, а националистите ще им вземат гласоподавателите. И в крайна сметка ще станем свидетели на незапомнено позорно класиране на БСП.

За което основна вина ще носят Нинова и Първанов. Но и импотентният в политиката летец. Който така и няма да полети.

п.п. Червеният барон е легендарен немски летец от Първата световна война

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: