44% от германците подкрепят четвърти мандат на Меркел

По-малко от половината германци смятат, че канцлерът Ангела Меркел е най-подходящият лидер с оглед на предизвикателствата пред Федералната република. Това сочат оповестени резултати от социологическо проучване, цитирано от ДПА.

Едва 44% от запитаните са заявили, че биха се доверили на Меркел за четвърти мандат, след като вече е прекарала повече от едно десетилетие във властта. Това показва изследването на института Те Ен Ес „Емнид” по поръчка на медийната група „Функе”.

Меркел, която през последните години беше подложена на изпитания от финансовата и бежанската криза, каза миналата седмица, че ще реши дали да се кандидатира за още един мандат, „когато му дойде времето”. Въпреки намаляващите проценти в социологическите изследвания канцлерът все още изпреварва потенциалните си опоненти за поста.

38% от анкетираните са заявили, че смятат министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер от Германската социалдемократическа партия за подходящ да се справи с проблемите пред страната.

Хорст Зеехофер, влиятелният премиер на Бавария, чиито отношения с Меркел напоследък охладняха, получава подкрепа от 28 на сто.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, която преди беше смятана за сериозен претендент за приемник на Меркел, има 15 процента подкрепа.

В изследването, извършено на 31 август и 1 септември, са участвали 1006 германци.

коментари

Напишете вашия коментар: