За икономиката и Нинова

В повечето развити страни се учи икономика, в гимназиите. В колежи и университети е задължителна, поне един курс трябва да изкараш, за обща култура.

Човек е длъжен да има основно разбиране за понятията и законите, макар че не е фундаментална наука. Всеки ден ние четем за бюджетен дефицит, облигации по заем, размер на преки инвестиции и данъчни ставки. Не може да разбираш добре днешния свят, ако не разбираш икономиката, защото всичко е икономика. Как се изчислява брутния вътрешен продукт? Ако си направя сам луканки, това влиза ли в националното производство? Коя точно е сферата на услугите, за разлика от индустрията? Тези знания са основни, всички би трябвало да разбираме това. Да знаем как работи свободният пазар, какво е нелоялна конкуренция, къде е държавната намеса позволена.

Последните три неща се губят на Корнелия Нинова, ако вярваме на думите ѝ за опрощване на лихви от банките, за повишаването на пенсиите и за квотите на българска продукция в магазините. Всичките предложения са невъзможни, по начина който ги предлагат в програмата си. Не може държавата да се меси и нарушава частни договори, каквито са договорите за заем, в случая ипотеки. Не може да преизчисляваш пенсиите произволно, без да осигуриш парите за тях. И не може да ограничиш търговията в ЕС, свободното движение на стоки и капитали е основата на съюза.

Може да звучи много приятно, но е глупаво като политика, да предлагаш неща, които знаеш, че няма как да направиш. А това е дефиницията за популизъм, невъзможни обещания, които даваш на едро в кампанията. Проблемът тук е, че всъщност тези обещания са в разрез с принципите на икономиката и пазара, които би трябвало всички да знаем. Безлихвени кредити няма, парите имат своя цена и тя се нарича лихва. Ако държавата иска да я поеме, може тя да осигури, или гарантира подобни заеми,това го правят по света. Просто държавата плаща лихвата, това е, а студентите, или младите новодомци взимат почти без пари своите заеми. Но да кажеш, че ще опростиш лихвите по заеми, сключени с банка, е откровена лъжа. Слава богу, че Нинова не се е сетила и за квартирантите, че хазяите щяха да изгорят също, току виж им опростила и наемите.

Същото е и с пенсиите, тук почти всички лъжат здраво, просто левицата има традиции в тези лъжи. Истината за България е тъжна - все по-малко хора се раждат и работят, все повече стават пенсионерите, няма как да издържи тази система. Ние нямаме пари за пенсии, това е факт. Ако не направим спешно промени, този разходопокривен модел ще рухне. Но това е неудобна истина, по-добре да обещаваме повишение на парите, по-лесно е. Само че е невъзможно. Елеметарна икономика - трябва да изкараш пари, преди да ги харчиш. Иначе теглиш заем, после още, после фалираш.

Квотите с българско производство на пазара са същото - икономическо невежество. Дори да зареди лично Нинова щандовете в магазина с картофи, ако полските са по-евтини, хората ще ги купуват. Защото човекът е рационално, мислещо същество и си прави сметката. Пазарът не е сантиментален, всеки купува това, което му е изгодно. И ако решиш да го изкривиш, да спреш конкуренцията, тогава трябва да го кажеш ясно - субсидираме българските стоки, държавата ще поеме разликата в цената, за да станат евтини и изгодни. И ЕС ти казва чао, а контрабандата почва. Защото търговията си има закони, ако една стока не е конкурентна, тя не се продава. И сега ходят в Македония за плодове и зеленчуци, защото са по-евтини и качествени.

Комитета по цените и другия, държавния комитет по планирането, ги махнаха самите колеги на Нинова, от БКП и БСП. Те се ръководеха от Добри Терпешев, Карло Луканов, Станко Тодоров. И тях ги няма. Но и дефицити няма, помните ли това икономическо понятие от социализма?

С програмата на Нинова ще има. Пробвахме го това, не става, по цял свят не става. Последно действа във Венецуела и Северна Корея. И резултатите ги знаем.

Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: