Христо Иванов и зелените – за пари, за много ли?

Защо със Зелените може, а с Радан не може? Този изпълнен с болка вопъл се чу от редиците на изтерзаните десебари, които Христо Иванов използва, изостави и лиши от шанс за участие в следващия парламент.

Мнозина от тях зададоха с право този въпрос.

Ако не бяха те и Кънев днес за Иванов щеше да се чува толкова колкото и за подалия оставка вътрешен министър Вучков. Припомням, че през декември 2015-та година Радан обяви шумно, че се оттегля от управлението, че оттегля политическото си доверие от Москов (разжалван за ден от заместник-председател до редови член на ДСБ). Генерал Атанасов напусна председателския пост от МВР комисията в парламента, а негласуваната в НС така наречена съдебна реформа на Христо Иванов вби такъв клин, че в крайна сметка разби Реформаторския блок.

Тоест ДСБ напусна и властта, и РБ заради Иванов. В подкрепа на неговата кауза, с идеята, че ще направят коалиция за участие в следващия парламент. И изведнъж той им отказа. Каза, че ще предпочете за коалиционен партньор Зелените.

Причините за това са финансови. Впрочем, Радан и хората му няма защо да се оплакват от предателство. Поради финансови причини те направиха коалиция с Кунева през 2013-та. Тогава тя имаше субсидия, а те – не. Три години по-късно явно вече бяха натрупали ресурси и доскорошните партньори не им трябваха. Но това е друга тема.

Темата е с какво точно са ценни Зелените?

По няколко милиона причини.

Ще ги изброя накратко, след което оставям коментарите на вас. Според мен числата и фактите са красноречиви, те говорят сами по себе си.

В ръководството на „Да, България“ присъства виден представител на екологичната общност у нас. Дълги години той работеше в тясно сътрудничество с едно видно семейство еколози, свързано с управлението на един природен парк. Всички те оперираха под крилото на олигарха Прокопиев. Който осигуряваше медиен чадър, а доста често и бухалка, за нуждите на доходоносните им начинания. Същият е автор на политическия проект "Да, България".

За всички тези години част от скромните проекти на тази бригада са:

10 милиона лева за защита на 48 черни лешояда и изграждане на гнезда за 10 царски орела

Един милион да мътят яйца на костенурки

500 хиляди, за да преместят 60 лалугера от едно място на друго

400 хиляди, за да осигурят спокойната популация на глухара и трипръстия кълвач

За малко да гушнат 50 милиона, за да се грижат за червеногушата гъска. Жалко, че им спряха в последния момент четирите милиона, за да броят делфини. Чак сърцето ме заболя от тази несправедливост.

Ето тези хора направиха цирка с жалбите. Много хора казват – ами сега като останат под бариерата няма да вземат субсидия. Така е, но си направиха безплатна реклама, влязоха във всички централни емисии новини, изкараха се жертви като Царя 2001 и Синята коалиция 2009.

Само ще ви кажа, че за 100 хиляди гласа (колкото е максималният електорален потенциал на „Да, България“) субсидията е малко над милион годишно. Та тези хора са взели 10 милиона, за 10 гнезда на орли. По милион на гнездо се пада горе-долу. Дай Боже всекиму такъв славен поминък!

Притрябвала им е субсидия на зелените милионери.

Трябва им друго – власт. Ако може по бързата процедура. Трябва на ментора им и главен идеолог на коалицията Прокопиев, който пак вероятно ще иска да назначава министри. Както през 2009г. според личното признание на експремиера Бойко Борисов.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: