Хакери са атакували избирателните системи в 20 американски щата

Хакери са атакували избирателните системи в над 20 американски щата през последните месеци, съобщи снощи Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, цитирано от CNN. 

Разкритието идва на фона на растящата загриженост, че чуждестранни хакери могат да подронят доверието на избирателите в честността на предстоящите в САЩ избори през ноември. Въпреки това федерални служители и много експерти по кибурсигурност нееднократно заявяват, че би било почти невъзможно за хакерите да променят изборните резултати, защото системите са силно децентрализирани и като цяло не са свързани с интернет.

Един от тези служители, който разказа как са били регистрирани действията на хакерите, пожела анонимност, защото не е оторизиран да говори публично по въпроса. Не е ясно, отбеляза той, дали хакерите са вътрешни или чуждестранни, нито какви са мотивите им.

През септември ФБР предупреди властите в отделните щати, че трябва да подобрят сигурността на изборите, след като хакери атакуваха системите в щатите Илинойс и Аризона. Тази седмица шефът на ФБР Джеймс Коми каза пред конгресмени, че бюрото гледа "много, много сериозно" на действията на руски хакери, които могат да се опитат да саботират изборите в САЩ. 

коментари

Напишете вашия коментар: