Пръстовите отпечатъци в болниците вече са задължителни

От днес пръстовите отпечатъци в болниците стават задължителни. Всички пациенти, които влизат в лечебните заведения, трябва да се регистрират с така наречения пръстов идентификатор. Tака ще се регистрират медицинските грижи, които получаваме.

Системата беше въведена пробно още през лятото в няколко болници. Лекарите се опасяваха, че в началото системата ще доведе до сериозни опашки.

Други се страхуваха, че с взимането на пръстов отпечатък ще се злоупотребява с лични данни. От Здравното министерство обаче уверяват, че такава опасност няма.

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация.

Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти.

"Към момента пациентите, отказали да дадат отпечатък, са около стотина", съобщи здравният министър. Петър Москов обяви, че в новата система за идентификация с пръстов отпечатък вече са се регистрирали 300 000 здравно осигурени.

Той заяви, че не се отказва прием на тези, които не дадат отпечатък. На мястото пристига екип на районната здравна каса, който удостоверява, че те наистина са приети в лечебното заведение.

коментари

Напишете вашия коментар: