Президентът Радев каза, че ще бъде такъв за всички. От назначенията дотук това не личи.

Радев обясни неведнъж, че ще разчита на експерти.

Той се опита да разсее всякакви съмнения, че е подвластен на „Позитано 20“, че не е самостоятелен в своята политика. Подобни укори към него ще има още, така че за президента е важно да изгради образ, който го отдалечава поне малко от БСП. А този образ би му подхождал повече, все пак той има собствена кариера и престиж, беше издигнат от независим комитет, обаянието му на военен патриот е неговата сила, не партийното му членство. Генерал, президент, летец на изтребител, завършил в САЩ, с първо посещение като президент в Брюксел и среща с НАТО – това е Радев, който ни показват. Няколко пъти той самият каза, че е прозападно настроен, че по презумпция не бива да го обвързваме само с една партия, макар и да го е подкрепила тя. Той се стреми да бъде общ президент за всички българи, това е сигурно.

Обаче този стремеж се разминава драматично с назначенията на най-близките му хора. Първите длъжности в канцеларията на Радев са заети само от леви, някои свръхлеви и червени фигури. Нека пак напомним, че това ще бъдат хората най-плътно до президента, за разлика от служебния кабинет, който е за два месеца. От шефа на кабинета му Иво Христов, през шефа на ЕС председателството, до секретаря по вътрешна политика - всички са пряко свързани с БСП. Кметът на с. Труд, това обаятелно разнообразие на „Дондуков 2“, е кмет на БСП, дори селски кмет не може да се промъкне, ако не е червен. Като добавим и Илияна Йотова, заедно с нейните назначения, не остава никакво съмнение – президенството е червено. А Елена Йончева допълва и медийно картината.

Което не е проблем, така е било и при Първанов, но Радев се опитва да ни убеди, че не е така. Че е еманципиран, самостоятелен, няколко пъти сам заяви, че не е президент на БСП. Че ще води независима, последователна външна политика в рамките на съюзите ни, ЕС и НАТО. Че ще бъде равноотдалечен от партиите, ще работи за каузата на България. Как ще се случи това с подобна администрация?

В никакъв случай не искам да коментирам качествата на този екип. Изборът е отговорност на президента, той решава сам кои хора са му нужни. Фактът, че сред тях няма нито един съветник с десен мироглед, с десни убеждения, е показателен. А именно Радев можеше да си позволи, със своята биография и публичен образ, да покаже знаково назначение, да избере поне един десен в състава на канцеларията си. Няма кой да му се скара, да го нападне публично за подобен избор. С този екип той само потвърди думите на Йотова от онази среща, когато тя с леден глас го заплаши, че само да си позволи да мръдне дори на краччка от политиката на БСП, ще плати цената жестоко.

Вероятно Радев и неговите съветници ще се опитат да компенсират това с няколко служебни министри, които ще са от десницата. И това ще бъде умело представено като доказателство за неговата надпартийност, Тези хора ще трябва да демострират колко широко е скроен президента, как наистина е готов да протегне ръка към всички. След като си отидат обаче, само след два месеца, ще останат другите на Дондуков 2, които през целия мандат ще провеждат политиката на БСП. Защото администрацията на президента е важна, не временното правителство. А там са само леви, само хора на Позитано, поне дотук.

Все още има време новият президент да разсее подобни опасения. Съмнявам се, че ще го оставят да го направи. Което е жалко, можеше Радев да потърси по-широка подкрепа, да даде знак към десницата, че няма да е президент единствено на едната част от българите. Колкото и да повтарят клишетата за национално единение и държавен глава на всички българи, това са просто думи. Има назначения, те говорят по-ярко от думите.

Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

3 Коментари

  1. Иван 2017-01-24 10:31:38

    Тежко и горко на българския народ. Ама пък от друга страна той има още да страда доста. В другите държави отдавна решиха какво да правят и каква да им е политиката и какво да стане с бившите ченгета и комунисти. А у нас си ги ухажваме вече почти 20 години и тъпчем на едно място. Само си помислете от тези 20 години колко са ни управлявали комунисти и колко други партии. Да не забравяме че и когато са ни управлявали други партии комунистите доста умело са пречели на всякакъв прогрес. Така че да ви е жив и здрав новия президент.Само забравих да напомня на тези които са забравили че успешния Първанка велик президент на България успя два мандата да е президент благодарение на циганския така ухажван електорат.

  2. Жоро 2017-01-24 00:50:51

    След 9ти септември 1944 в България беше тотално избита интелигенцията на страната ни над 300 хиляди учители лекари художници писатели офицери политици интелигенти музиканти учени намериха смъртта си избити от комунистите т е от БКП днес БСП !?!?!?! На тяхно място бяха назначени селяни примати олигофрени изроди от които и до днес българския народ страда .. Ето и днес Ген. Радев завършил образованието си във САЩ дипломиран доктор нанауките си или по точно му назначават селски кмет т е селянин да го съветва??????? Този дребен по душа човечец язък че е пилот военен е точно като дете което го държат за ушите и му казват какво да прави.....Толкова жалка картина.....

  3. Dimitrov 2017-01-23 20:41:36

    Първо: Да си назначи съветник -дизайнер по облеклото. Ако има такъв да го уволни веднага. Как можаха да го изтипосат с тва джибенце и да го направят за срам не мога още да си го обясня. Ми то хубаво че не валеше сняг, че щеше да му напълни врата на човека. Ми да вземат да му ушият по хубави и по-свободни костюмчета и пардесюта че така е голям смях. Да не говорим за обувките. Срам. Срам. Срам.\r\nВторо: Подробно прочетох за обучението на президента в Air War College USA. Браво!\r\nТам хората са му преподавали, а той предполагам е изучил и успешно си е взел изпитите, за което е получил и диплома надявам се. \r\nЕто и предметите ( справка: Master of Strategic Studies,Air War College, http://www.au.af.mil/au/awc/awchome.htm ) по които се е убочавал и положил изпити:\r\nLD 6200 Joint Strategic Leadership\r\nNS 6300 National Security and Decision Making\r\nFS 6400 Foundations of Strategy\r\nWF 6500 Warfighting\r\nRS 6600 Regional and Cultural Studies\r\nGS 6700 Global Security\r\nWG 6800 Global Challenge Wargame\r\nSA 6050 Theory and Practice of Strategy\r\nLD 6250 Functions of Senior Leadership\r\nNS 6350 National Security Policy\r\nEL 6401 Military Innovation\r\nFS 6450 Foundations of Strategy\r\nWF 6550 Campaign Design and Execution\r\nRS 6600 Regional and Cultural Studies\r\nGS 6750 Global Security\r\nEL 6232 Right, Wrong, and In-Between: Philosophy and Ethics for Senior Leaders\r\nEL 6236 Communicating for Effect: Global Media Engagement Battle Space\r\nEL 6238 Negotiation Theory and Application\r\nEL 6239 Cross-Cultural Perspectives in Negotiations\r\nEL 6240 Overcoming the Fog of Culture: Tools for the Senior Warfighter\r\nEL 6321 Psychology of Decision Making\r\nEL 6341 Diplomacy and Breakthrough Negotiations\r\nEL 6459 Why Can’t We All Just Get Along? Debating the Big Questions about War and Peace\r\nEL 6517 Mass Media and the Culture of American Warfighting\r\nEL 6743 Globalization\r\nТрето: Сега най ВАЖНИЯТ ВЪПРОС: Къде е логиката-човек с такава впечатляваща биография и още повече доктор на науките да назначава СЕЛСКИ КМЕТ да го съветва и да му дава акъл? Нещо не се връзва! Значи или по-малко знаеш от кмета или някой друг ти слага тези съветници. Поне аз така мисля. Кой е този някой не мога да се сетя от първия път. Тъй ще е тя........ Щом селски кметове ще ни управляват кво чакаме.... Пътя и терминал едикойси... Егати държавата, егати институцията, егати бесепарите, егати кметовете и журналистките......\r\nАз мисля, че на човек с такъв образователен ценз вкл. Доктор на Науките най-малко доктори и професори би трябвало да го съветват.

Напишете вашия коментар: