Политика и икономика на среща в Перу

Американският президент Барак Обама разговаря в перуанската столица Лима с 11-те лидери от страните в Транстихоокеанското партньорство. Основната тема е по-нататъшното сътрудничество (ТТП) на Вашингтон с Азиатско-тихоокеанския район, съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на Белия дом.

Обама е уверил партньорите, че САЩ ще продължат да укрепват регионалните връзки и да търсят взаимодействие с други страни. Той приветствал усилията на колегите си, осъществили успешни дискусии със своите законодатели за ратифицирането на договора за ТТП.

Обама имаше официални срещи с китайския президент Си Дзинпин и перуанския държавен глава Педро Пабло Кучински.На тях той призова света да даде шанс на приемника му на поста Доналд Тръмп, чиито шокиращи изявления за протекционизма или НАТО разтревожиха съюзниците на Вашингтон.

"Важно е светът да не прави прибързани заключения, а да даде шанс на новоизбрания президент", заяви Обама в кулоарите на годишната среща на върха в Лима. "Невинаги се управлява така, както се заявява по време на кампанията", отбеляза той.

Очаква пратеникът на Вашингтон да разговаря, но неофициално с Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха в Лима. За това съобщи преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В същото време стана ясно, че руският президент е приел поканата на китайския си колега да посети страната му през май догодина, предаде ТАСС. На среща в Лима двамата лидери са обсъдили двустранното сътрудничество и са заключили, че то се развива успешно. Путин припомни, че при неотдавнашната среща на премиерите на Русия и Китай в Санкт Петербург бяха подписани 25 междуправителствени документа

коментари

Напишете вашия коментар: