Повече от 3 млн. британци искат нов референдум за ЕС

   Британските привърженици на евроинтеграцията започнаха активна кампания против излизането на Обединеното кралство от ЕС. Повече от 3 млн. поданици на Нейно величество се подписаха под онлайн петиция. В нея те призовават депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Лондон в ЕС, предаде Франс прес.
 
Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите За" или Против" (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите – под 75 на сто, трябва да бъде проведен нов референдум", се казва в текста, цитиран от ТАСС.
 
Във връзка с масовия наплив на интернет потребители, работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно преустановена. По закон за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 хил. подписа, така че депутатите имат основание да разгледат искането още през следващата седмица.
 
Междувременно лидерите на Ирландия и британската провинция Северна Ирландия отхвърлиха призива на партията „Шин Фейн” да се организира референдум за обединяване. Инициативата стана факт след решението на британците за излизане от ЕС, предаде Франс прес.
 
Ирландският премиер Енда Кени заяви в отговор, че има по-спешни проблеми в близко бъдеще. Според местни медии парламентът, който е във ваканция, ще бъде свикан на спешна сесия в понеделник заради британското решение.
 
Премиерът на Северна Ирландия Арлийн Фостър също отхвърли идеята за референдум. Жителите на британската провинция масово гласуваха „За" оставане в ЕС. Това накара „Шин Фейн” да поиска референдум за обединение. „Ние сме въвлечени във водовъртеж, предизвикан от един вот в Англия. „Шин Фейн” ще оказва натиск за референдум за границата”, заяви председателят на партията Деклан Киърни.
 
Възможността за подобно допитване е предвидена в мирните споразумения от 1998 г. Нужно е задължително условието да е налице обществена подкрепа, а според премиерът Фостър случаят не е такъв.

коментари

Напишете вашия коментар: