Ню Йорк под полицейска блокада

Взривно устройство избухна близо до гара в град Елизабет, щата Ню Джърси, рано тази сутрин, след като робот за обезвреждане на бомби преряза жица от механизма му, предаде Ройтерс.

На обекта са открити още пет взривни устройства. Няма ранени при взрива, последвал серия от нападения в САЩ през уикенда, включително в Ню Йорк.

Устройството в Елизабет е било скрито в раница, оставена в кофа за смет, намираща се близо до гара и бар, съобщи кметът Крисчън Болуейдж. При изпразването на раницата от нея са се изсипали до пет взривни устройства, добави кметът. След отцепването на района сапьорският отряд е използвал робот, който да прекъсне една от жиците, за да се опита да обезвреди устройството, но е предизвикал експлозия.

„Ако и петте бяха избухнали едновременно по време на някое събитие, човешките жертви щяха да са огромни”, подчерта кметът. Според него не е известно дали има специална причина за нападението срещу града, намиращ се на по-малко от 25 км югозападно от Манхатън, или раницата е била изхвърлена с цел избягване на разследването.

Бомбена експлозия в Манхатън, при която бяха ранени 29 души, откриването на второ взривно устройство на няколко пресечки и експлозия в Ню Джърси накара властите в щата Ню Йорк да засилят мерките за сигурност. Тази седмица в Ню Йорк ще се проведат дебатите в Общото събрание на ООН.

Кметът Бил де Блазио обеща полицейското присъствие да бъде по-засилено от всякога, за да гарантира сигурността на ООН. Министърът по вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън увери, че неговото министерство следи активно и участва в разследването на експлозиите в Ню Йорк и Ню Джърси. Хиляди федерални агенти, ръководени от тайните служби, ще охраняват дебатите в централата на ООН и всички райони на Ню Йорк, свързани с Общото събрание, ще бъдат обект на изключително засилено наблюдение.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо нареди още 1000 полицаи и членове на Националната гвардия да патрулират улиците на Ню Йорк след експлозията в Манхатън, припомня ДПА.

коментари

Напишете вашия коментар: