МВР – има ли пилот в самолета?

Насред отпускарския август в държавата избухна скандал, сравним с най-големите драми, които помним в началото на годината – есемеси, каки, съдебни реформи, обществени поръчки и така нататък.

Българската полиция съумя да направи немислимото. От наглед елементарна за отиграване ситуация взе, че предизвика такава обществена полемика, каквато не се е случвала в разгара на лятото.

И защо се стигна дотук? Защото се престараха.

МВР реши да се изкара по-голям мюсюлманин от ходжата. Органите на реда скорострелно изпратиха на Ердоган заклеймения от него като враг на Турция – Бююк. Същият беше поискал да се скрие у нас от репресиите в Родината му. Само напомням, че десетки хиляди бяха уволнени от работата си след неуспешния опит за преврат в югоизточната ни съседка. Съдии, прокурори, полицаи, чиновници – сума ти народ падна жертва на Ердогановата разправа с терористичната, по думите му, организация на намиращия се в САЩ – Гюлен.

Дали е организация, дали е терористична – да се оправят. Не е наша работа. Дали заловеният на наша територия Бююк наистина е човек на враг номер 1 на турския президент – също не е ясно. Но едно е сигурно – ние нямахме право толкова бързо и угоднически да предадем на турците техния сънародник. А в допълнение да обясним, че той отива при семейството си, че всичко е наред, защото в Турция нямало смъртно наказание. Наистина отнемането на живот не е санкция, която се налага официално от Темида. Но очевидно се прилага от разгневената тълпа по истанбулските площади.

Нямаше право така да говори премиерът Борисов сутринта. Абсурдно е да се жалваме, че сме между две империи (Русия и Турция) и затова трябвало да се съобразяваме с всичко което ни кажат, на практика – да се снишим пък нека отмине бурята. В противен случай турците можело да стигнат до Виена – както в края на 17-и век.

Не така, уважаеми властимащи! Ако така разсъждаваше цар Борис той щеше да изпрати 50-те хиляди български евреи в Аушвиц.

Да не би му е било по-лесно? Всеки ден Бекерле и Данекер са искали от него да товари нашите сънародници на вагоните. Лично Хитлер и Химлер са повдигали темата пред Негово величество. Но не им е минал номерът. Не се е получило, поради простата причина, че начело на България е бил държавник. Вярвам, че и днес е наличен такъв. И трябва да вземе нещата в свои ръце.

Да поеме ако се налага и МВР на ръчно управление. Очевидно е, че към момента пилот в самолета там няма. А Бъчварова вече не може да се оплаква, че журналистите нарушавали националната сигурност с критиките си към полицията. Силовото ведомство успя само да си вкара магарето в калта, без никой да ги побутва дори. Без опозиция, без натиск на гражданското общество, докато всички са по плажовете.

Докато никой не ги гледа – те взеха, че се изпуснаха миризливо. Така се изпуснаха, че чак замириса. Даже и оцапа. И следите ще си личат дълго.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: