Кристалина Георгиева подаде оставка

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на ЕК, съобщиха от Брюксел. Оставката на Георгиева влиза в сила най-късно до полунощ на 31 декември 2016 година, в зависимост от развитието на продължаващите преговори за бюджета на ЕС.

В съобщението на ЕК се отбелязва още, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща на старата си работа в Световната банка, където вече ще заема поста изпълнителен директор.

"С голяма тъга приемам оставката на Кристалина Георгиева", заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. "Кристалина Георгиева беше отличен заместник-председател в първите две години на тази ЕК, която имам честта да оглавявам. Винаги съм се радвал, че мога да разчитам на посветеността й да постига резултати, на стратегическите й съвети и на приятелството й. Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много", пише Юнкер.

Еврокомисар Гюнтер Йотингер ще поеме задълженията на Георгиева, допълва Юнкер.

Председателят отбелязва още, че е съобщил на председателя на ЕП Мартин Шулц за оставката на Георгиева и смяната с Йотингер.

коментари

Напишете вашия коментар: