Заместихме ядрената енергетика с фотоволтаици

„През 2012г. министърът на енергетиката Делян Добрев твърдеше наляво и надясно, че няма да ни осъдят, че нищо няма да се плаща. През септември същата година съвсем обявихме руските претенции за смешни“, припомни Румен Овчаров, бивш енергиен министър и зам.-председател на БСП.

Овчаров нападна и Теменужка Петкова: „Сегашата енергийна министърка беше шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Тя прати проверка в НЕК и установи, че ние нямаме никакви договори с Русия, по които се дължат плащания.

И сега тези хора ни обясняват, че било успех, защото руснаците ни осъдили само за еди колко си милиона евро. (550 за оборудване и около 70 лихви)

„НЕК няма откъде да извади тези пари“, алармира Овчаров

Той не се съгласи, че държавната компания е стъпила на крака: „Енергийният министър Теменужка Петкова говори несериозни неща. НЕК е в същия батак като преди. Просто сега там се наливат пари от фонд „Енергийна сигурност“ – 200 милиона.

За фотоволтаиците:

Бойко Борисов, Добрев и компания говориха, че „Белене“ не ни трябва. А по същото време построиха 1300 мегавата фотоволтаици и вятърни централи. Ние сложихме мощността в страната, само че на петорно по-висока цена.

Не е вярно, че ЕС изисква това!

По плана за действие - България през 2020 трябваше да има 300 мегавата фотоволтаици. Но някои хора трябваше да правят бизнес. Никой не провери кои са с тройно надписани инвестиционни разходи, кои са с двойно финансиране – преференциално изкупуване на ток и субсидии от ЕС.

За АЕЦ „Белене“

България не произвежда ядрено оборудване, но ще се превърнем в един от най-големите продавачи. При това на безценица.

„Белене“ бе възроден през 2002г. с известна доза популизъм. Това поради спрените блокове на „Козлодуй“. Но проектът бе икономически обоснован. Няма по-изгоден проект за ядрена централа в света от „Белене“.

Ще видим Теменужка Петкова и Иван Иванов(КЕВР) за колко ще продадат.

Ако не – да го сложим в Банкя!

За спрените пари от Европа

Българинът ще дава пари и за реактор, но и заради спрените пари по селската програма. Щом министрите стигнаха дотам да разнасят невалидни платежни нареждания, то ситуацията е трагична. Само ще ги помоля да прочетат писмата на Майкъл Лий от ГД „Разширяване“ през 2008-ма. После спряха парите по предприсъединителните програми(ФАР, САПАРД и ИСПА). Защото словоредът е същият.

За социалистите

Кандидатурата на БСП за президентските избори трябва да обедини всички недоволни срещу Бойко Борисов.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: