До 35 секции в чужбина според промените в Изборния кодекс

Депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс.
 
Според предложението на управляващите - в чужбина ще се разкриват до 35 секции. За изборните бюра, които са извън дипломатическите представителства ще се изискват заявления на 60 гласоподаватели.
 
Измененията задължават посланиците или консулите да правят мотивирано предложение до ЦИК за броя на секциите във всяка държава(в рамките на ограничението). А крайното решение е в ръцете на Централната избирателна комисия.
 
Съвсем очаквано против бяха ДПС и ДОСТ. 
 
Хамид Хамид от Движението призова президента Плевнелиев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс. И се закани, че ДПС ще се оплачат в Съвета на Европа от днешното гласуване. Според тях то отнема основни права и нарушава принципите на Конституцията.
 
Лидерът на ДОСТ бе още по-краен. Местан нарече Кодекса "фашистки" и заподозря, че той представлява цената, която властта плаща за подкрепата на "Патриотичния фронт".
 
Председателят на правната комисия не се съгласи с критиките. Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че разрешеният брой секции отговаря на пределната активност в САЩ, Великобритания и Испания - страните с най-многобройни български общност. Но не спомена за гласуването в Турция.
 
Другата промяна в Кодекса предвижда сваляне прага на броя жители необходими за провеждането на вот в дадено селище. Досега числото бе 400, депутатите решиха бариерата да бъде 350. С което, по думите на Делчев от РБ, се дава възможност на 200 населени места да избират пряко свой кмет.
 
Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: