До шест месеца въвеждаме електронно здравеопазване

Амбициите на Министерството на здравеопазването са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи днес по БНТ здравният министър Николай Петров. Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна.

"Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес", допълни министърът. Той обясни, че с информационни кампании и съдействието на личните лекари и болниците всички ще бъдат информирани, че могат да видят тази информация.

Според професор Петров по този начин ще се засили и контролът върху дейностите, финансирани от здравната каса. В отговор на въпрос той уточни, че още следващата година НЗОК ще разполага с 400 млн. лева повече.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването също ще бъде увеличен, като само средствата за капиталови ремонти ще се повишат с 5 млн. лева до 20 млн. лева. "Това е много добре но и по-голяма отговорност. Нужни са пари, но нямаме аргументите да кажем колко", призна здравният министър.

Според него трябва да се преостойностят клиничните пътеки и да се анализира тяхното съдържание. "Средствата по всяка от тях са определени през 2006 г., когато средната работна заплата беше 600 лева, сега е над 1000 лева. Процентът за заплащане на труда е все по-голям и това създава напрежение и стремеж да се правят повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите", обясни Николай Петров.

Той поясни, че ръководството на министерството има амбицията да вкара лекарския труд в пътеките. "Правят се разчети, ползват се и специалисти от икономически институти, за да се определят базите за заплащане", допълни министърът.

В отговор на въпрос Николай Петров каза, че подготвяната стратегия за развитие на болниците ще е опит за вменяване на добрите управленски модели върху всички лечебни заведения. "Добрите модели, облечени в норматива рамка, ще бъдат част от договорите за управление и всеки директор на болница ще бъде принуден да играе в рамката на добрия модел", уточни здравният министър.

Източник: dnevnik.bg

коментари

Напишете вашия коментар: