Докога Прокопиев и компания ще клатят държавата?

Десетина дни след клетвата на третия Борисов кабинет събитията в страната следват напълно очакван сценарий. Основите на който бяха положени в нощта след предсрочните парламентарни избори.

Тогава стана ясно, че политическият проект на бизнесмена Иво Прокопиев и експравосъдния министър Христо Иванов остава твърде далеч от четирипроцентовата бариера за присъствие в 44-то Народно събрание. За „Да, България“ гласуваха малко над 100 хиляди българи, което им отреди седмото място или 2,96% от гласовете на българските граждани.

Този резултат се оказа твърде далеч от очакванията на Иванов и неговите съмишленици. Техните предвиждания включваха сигурно участие в Народното събрание с парламентарна група, включваща поне 15 депутати.

Уви, желаното се оказа далеч от възможното. Българите дадоха ясен знак, че предпочитат стабилно управление от предвидими политически сили. Общественото доверие се насочи в посока ГЕРБ и „Обединените патриоти“, които днес съставляват управленската коалиция. Борисов пък е премиер за трети път, което е рекорд в новата ни история. Новото правителство е подкрепено от милион и половина граждани. За първата опозиционна сила пък са гласували близо милион. Толкова взе БСП на парламентарния вот. Или накратко казано – в законодателния орган са представени висок процент от българите.

Представени са и гласувалите за президента Радев. Припомням, че на втори тур той спечели два милиона гласа. И днес без съмнение активните му действия оправдават полученото доверие.

Тоест – институциите са легитимни. Парламент, правителство и президент се ползват с високо доверие, което съвсем скоро бе измерено в ясна количествена величина – брой бюлетини в урните.

Но това съвсем не зарадва групировката на Прокопиев и нейния избраник – останалия извън борда на политическия дневен ред у нас – Христо Иванов.

И днес те се опитват да клатят държава, институции и кабинет от сутрин до вечер.

Първо бе атаката срещу главния прокурор Цацаров. В нея те опитаха да въвлекат президент, министри, депутати, премиер. После започнаха персоналните атаки срещу новите членове на Министерския съвет. А сетне дойде време и за протестите – близките до Прокопиев „зелени“, част от коалицията „Да, България“ вече обявиха готовност за протести. Заедно с това медиите на олигарха си набелязаха първите основни мишени – на мушката им от няколко дни са икономическият Емил Караниколов и екологичният Нено Димов.

Мотивите на групировката са ясни и видими. Те удрят по властта с две цели:

1.     За да съживят намиращия се в будна кома политически проект на Христо Иванов – „Да, България“.

2.     Да рекетират Борисов – ако не се съобразява с бизнес интересите им, то те ще го бият с всички сили – медиите, НПО-тата, протестите, фейсбук заплатените общественици, партията на Иванов.

3.     Да отстрелят неудобни за бизнес интересите на групировката министри. Такива явно са масирано атакуваните Караниколов и Димов.

А истината е, че тези хора не са харесвани от над 97 процента от българските граждани. Прокопиев и Иванов вече получиха своята оценка на изборите. Провалиха се, обществото не ги иска.

Бизнесът, синдикатите и обикновените граждани искат стабилност. Искат конкретно разчертана управленска програма с дълъг срок на действие. Искат силни позиции и спешни решения в определени области, проблемите в които бяха засилени през слабото управление на служебния кабинет „Герджиков“.

Истината боли за столичните умни и красиви аристократи. Защото военният министър, на който денонощно се присмиват, а Комарницки рисува плоски карикатури, спечели близо 600 хиляди гласа на президентските избори. Толкова имаше кандидатът на „Обединените патриоти“, лесно проверимо е в сайта на ЦИК. Срещу резултата на Каракачанов слагаме малко над 200-та хиляди гласа, които взе героят от стенограмите с Прокопиев – Трайчо Трайков. И то за него работиха всички партии от „Реформаторския блок“, всички медии около кръга „Капитал“. Той получи всички ресурси на бригадата, защото тогава се смяташе, че неговата кампания е своеобразен плацдарм за замисления нов политически проект.

Проектът се провали, провалиха се и проектантите. За които е вече крайно време да изоставят политическите занимания. Нека продължат пиенето на бира по кръчмите в центъра на София, нека лапат кинтите от фондациите. Те това го умеят най-добре. Но нека и спрат лашкането на държавата, защото на всички им дойде до гуша от техните ежедневни номера, сценарии, схеми и задкулисни маньоври.

Дори ДСБ се смири. Но Прокопиев и Христо – не. Не се засрамват и за секунда, не навеждат глава.

Или както написа един фейсбук потребител:

Реформаторският блок изкарва малко над 3 процента – провал, Лукарски подава оставка.

Нова Република – под 3 процента – провал, Радан Кънев подава оставка.

„Да, България“ – под 3 процента – успех, Христо Иванов иска оставката на Борисов.

И все пак – шоуто трябва да продължи, но все някога циркът трябва да свърши.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: