Гюлен иска международно разследване на опита за преврат!

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен поиска международно разследване на опита за преврат в Турция. Анкара го смята за отговорен за пуча на 15 юли. Живеещият в САЩ Гюлен изрази готовност да се върне в родината си, ако разследването докаже обвиненията срещу него, съобщават Ройтерс и ТАСС. Двете агенции се позовават на статия на проповедника, публикувана във в. „Монд”.

„Обръщам се с призив към турските власти и им обещавам най-пълно сътрудничество. Искам независима международна комисия да проведе разследване на този опит за преврат. Ако една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, аз се задължавам да се върна в Турция и да нося отговорност”, посочва Гюлен в статията.

Гюлен за пореден път отхвърля обвиненията за причастност към опита за преврат. Той подчертава, че неговата организация никога не е претендирала за политическа власт. Въпреки че стотици правителства, разузнавателни служби, изследователи, граждански сдружения в целия свят следят движението вече повече от 25 години, досега не бяха разкрити никакви незаконни действия, отбелязва Гюлен.

Междувременнотурският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, цитиран от АФП, че е получил „положителни сигнали” от страна на САЩ по искането й за екстрадиция на ислямския проповедник.  „Продължават да се подготвят документи и ние започнахме да получаваме положителни сигнали от САЩ в отговор на нашите искания”, заяви без да дава уточнения Чавушоглу на пресконференция в Анкара.

Турция настоятелно иска от Вашингтон екстрадиция на Гюлен и упреква САЩ, че досега не бързат да се заемат с искането. Вашингтон поиска от Анкара да предостави по-скоро „доказателства”, отколкото „твърдения”. Делегация на американското министерство на правосъдието ще пристигне на двудневно посещение в Турция на 22 август за срещи по темата.  В нея ще влизат трима експерти на министерството на правосъдието и един на Държавния департамент.

коментари

Напишете вашия коментар: