Гласуваш за Радан, получаваш Орешарски

Нали помните прословутия черен пиар на БСП от изборите през 2009-та?

Тогава по екраните се разхождаха едни брадви и самолети, появяваше се честичко Борисов, а зад гърба му надничаше Иван Костов.

Внушението бе, че ако гласуваш за ГЕРБ, то на власт ще дойде Костов. Е, това тогава със сигурност не се случи. Над милион и половина българи пуснаха бюлетини в полза на Борисов и после премиер на еднопартиен кабинет на малцинството стана самият той.

Четири години по-късно, през 2013г. обаче, ситуацията се видоизмени. Само, че този път алюзията не бе спекулация, а се оказа чиста истина. Но в обратен ред. Тези, които гласуваха за ДСБ и Иван Костов получиха ДПС и Пламен Орешарски. И това съвсем не бе случайност, дори напротив. Идеше реч за добре обмислен план, чието изпълнение ход по ход бе бавно и стратегическо направлявано от тъмносинята централа в пресечката на „Витошка“.

Идеята на ДСБ бе да направи така, че старата десница да остане извън парламента. По този начин костовистите щяха да опитат да овладеят дясното. В полза на техните намерения идеално пасваше идването на власт на кабинет на БСП и ДПС. Бяха изчислили, че градската десница ще види в тяхно лице своя спасител на бял кон. ДСБ трябваше да бъде единственият избор пред десния избирател, единственият шанс за някакво политическо представителство на стотици хиляди българи.

Планът бе успешен в първата си част. ДСБ се отказа от коалицията със СДС. Пак като през 2004-та обявиха, че духът напуснал тялото и се явиха на изборите сами. Сами останаха и СДС. Действията на ДСБ остави десницата без представителство в 42-ия парламент. Нещо повече - ако СДС и ДСБ бяха заедно те щяха да влязат в Народното събрание, щяха да са гарант, че Станишев няма да реализира мандат. Със сигурност управлението на държавата нямаше да попадне в ръцете на левицата. 

На власт дойде премиер с мандат на социалистите и на практика се потвърди споменатото вече допускане – гласуваш за Костов, но получаваш Орешарски. Защото благодарение на разбитата от ДСБ дясна коалиция стана възможен кабинетът на БСП и ДПС.

В крайна сметка ДСБ и СДС бяха отвън, нямаха право на държавна субсидия. Замисълът е видим - седесарите трябваше да помолят старите си приятели за помощ, а десебарите щяха да осъществят старата си мечта - отново да превземат синята централа на "Раковски 134".

Но събитията през лятото на 2013-та обърка плановете. На улицата излязоха десетки хиляди, ДСБ нямаше капацитет да овладее веднага общественото недоволство. И решиха да сторят единственото възможно – прегърнаха Меглена Кунева, която имаше държавна субсидия - така необходима за бързото създаване на нов политически проект. А малко по-късно отново решиха, че СДС пак е достоен за уважение партньор. Спомниха си за 2009-та, когато благодарение точно на синята партия ДСБ успя да вкара депутати в 41-ия парламент. Забравиха, че Кунева е червена кукувица, които според евродепутата и зам.-председателя на ДСБ Светослав Малинов е взела всичко от БСП.

В наши дни се разиграва абсолютно същата трагикомедия.

Радан Кънев и ДСБ не искат да влязат в парламента (а и не могат с оглед единия процент, който им отреждат социолозите към момента).

Зорът им е никой десен да не влезе. След което да направят нов опит за превземане на абордаж на десния кораб по схемата, която подробно описах. Същият номер като през 2013-та. По същия начин се стремят да върнат във властта БСП, ДПС, Орешарски и Пеевски.

Именно по тази причина от сутрин до вечер се занимават с Реформаторския блок. Именно поради това Радан Кънев думичка не е обелил за откровено антиевропейските водачи на листи, които издигна БСП. Но изписа тонове мастило за всеки един от субектите, които участват в коалицията „Реформаторски блок“. Мастило, което съдържаше и солидна доза неистини. Като внушението, че партията ЗНС била в коалиция с Бареков. Ами не, не е. Дори не са участвали в последните парламентарни избори. Жалко, че претендиращата за ум и елитарност столична десница падна до нивото на кафявите медии-бухалки на двамата големи медийни собственици.

Жалко, че симпатичният някога млад политик Кънев днес се е отдал на денонощен черен пиар и отровни клетви с мишена доскорошните му партньори. Също като през 2013-та бълва огън и жупел по адрес на Кунева и СДС(Нищо, че Кунева дори не участва в листите на Реформаторския блок. Тя се отказа, а защо това не стори и Радан?)

Жалко, че поведението му е на политик в пубертета, както скоро сполучливо го описа негов бивш колега от парламентарната група на Реформаторския блок(където Кънев до края остана съпредседател, нищо че се обяви за опозиционер).

Или казано по друг начин – гласуваш за Радан, но получаваш БСП, ДПС, Пеевски и Орешарски.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: