Владислав Горанов vs. Радан Кънев

Споразумението с Международната банка за възстановяване и развитие(МБВР) беше прието със 100 гласа „за“, 38 „против“ и 13 „въздържали се“.

Против гласуваха БСП, Атака, 2 от РБ и 4 от ДПС.

АБВ се въздържаха, както и 8 РБ.

От дебатите:

Радан Кънев, председател на ДСБ

„Повече от очевидно е, че има проблем при тези гаранционни споразумения. Ако става дума за предсрочно връщане на парите, които Фондът дължи на бюджета, има нещо много неясно. Данъкоплатците се задължават да изтеглят заем, за да върнат това, което им се дължи. Явно има проблем във фиска, а после някой ще ни обяснява как има излишъци от контрабанда.

Ако се теглят пари за да се капитализира Фонда, значи данъкоплатците подкрепят банките, без да е ясна нуждата от това. Сигурно е, че е налице провал в политиката на мнозинството ГЕРБ-ДПС, което неизменно подкрепяше министър Горанов. Трябва да е ясно чия е политическата отговорност за това решение и защо ДПС не са в зала.“

Владислав Горанов, министър на финансите на Р. България:

„Странно за мен беше как в този дебат левицата и десницата успяха да се срещнат по много странен начин. Безспорно без такива споразумения може да се мине, но тогава трябва да отговорим дали да бъде гарантирана частта от влоговете, които по закон са гарантирани. Във Фонда в момента има около 0,5 млрд. лева, а гарантираните влогове в банките са 46 млрд. Тук не става въпрос за поемане на държавен дълг, а за гаранция за едно частно юридическо лице. Рисковете за държавата са пренебрежимо малки.

Ако се случи банков колапс, тогава никой няма да пита каква е била ролята на държавата и каква на Фонда. Няма как да имаме 46 млрд. гарантирани влогове и да нямаме инструментариум и механизми да ги обслужваме. Ако имахме тези механизми преди 3 години, нямаше сега да говорим за КТБ. Добро решение е да укрепим възможността на Фонда да работи.

Не може да се трърси пряка корелация между Фонда и фискалния резерв. Гаранционните споразумения са на лихва, която в момента българските търговски банки не могат да осигурят. Цената на заемите са под 1%.

В отговор на БСП:

Спекулация е, че се тегли нов държавен дълг. БСП имат нужда от идеологическо укрепване, затова си правят и селфита на странни места. Не отива на професор по икономика(Румен Гечев) да говори по такъв начин.

Искам да припомня, че в края на управлението на г-н Гечев, държавният дълг беше 97% от БВП. Сега сме много далеч от тези нива.“

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: