Вече става смешно

Ако сте забелязали, на всякакви лотарии и билетчета никога не пише, че сте загубили.

Пише, че този път не печелите, но следващия може, така че продължавайте. Разбира се, това е елементарна психология - няма как да напишат, че си загубеняк, което е истината в случая. На английски е още по-хубаво, там ти казват you are not a winner, защото looser си е направо нещастник, съвсем обидно е. И загубеняк е добро, ако ме питате мен, но и нещастник става.

За комарджиите това е приемливо, не бива да ги обиждат, защото нали трябва пак да им вземат парите. За политиците не ми е съвсем ясно какво е, а може и само в България да се случва това чудо, където политиците са и комарджии, не знам вече. Обаче е факт, че правителството си купува ново билетче, да участва в новия тираж на лотарията в ООН. С Бокова не стана, сега ще пробват с Кристалина Георгиева.

Само на мен ли ми изглежда жалко това? Все пак говорим за генерален секретар на световна организация, не за тото втори шанс. След като кабинетът подкрепи и издигна Бокова, сега какво прави, тегли ново билетче? Какво точно казваме на света, че сме упорити и ще търкаме талончета, докато изскочи нещо?

Мисля, че подобно решение единствено уронва авторитета и на страната, и на кандидата. Ако сме вярвали, че Бокова е достоен кандидат, значи сме я издигнали правилно, не е грешка, която сега поправяме с Кристалина.  Ако не сме били убедени в нея, защо сме я издигнали тогава? Няма как и двете твърдения да са верни едновременно. Нещо повече, сега ако и Кристалина не мине, нов кандидат ли ще предложим? И колко пъти, три за късмет, или до дупка. Съгласете се, че звучи несериозно. Вярно е, че сме нация гениална и талантлива, ама чак пък да преливаме от потенциални световни лидери, не е ли малко в повече. Дето се вика, ние на олимпиадата не хванахме поне едно първо място, от толкова спортове, а сега вадим кандидат след кандидат за позиция, която цял свят одобрява.

Не знам защо прави това правителството, защо и самата комисарка участва, освен за да докажат теорията за всестранно развитата личност на Людмила Живкова, която произвеждаше гении на кило. Да не говорим, че Бокова ще остане шеф на ЮНЕСКО до 2017 и ми се струва малко прекалено милата родина да оглави де що има служба по света.

Самата ЕК е достатъчно важна и престижна, особено пък сега, когато има да решава тежки и трудни проблеми, за да сменяме комисар, че и ресор. Кому е нужно да се оплитаме в тези схеми, какво печелим от всичко това? Ако е за престиж и реклама, ние вече имаме български кандидат, колкото и спорен да е( а пък като е спорен, да не бяха я издигали). Едва ли очакваме с нова кампания, с нов кандидат, да блеснем пред света с фурор. По- скоро ще е обратен ефект, в смисъл тия не знаят какво правят, но пък в комисията, където вече критикуваха Кристалина Георгиева за разходите ѝ в потенциална кампания, сега ще ни направят на пух и прах. Ще се окаже, че тя наистина е харчила неправомерно пари, щом сега я издигаме, а те точно в това я обвиняваха.

Изобщо търкаме едни билетчета, не остана село без кандидат за генерален секретар на ООН...

Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: