България да не изостава по пътя към еврозоната

По отношение на произведения БВП на човек от населението ние продължаваме да сме на последно място в ЕС.

Ако искаме да достигнем над 70% от средното ниво на БВП на човек от населението в ЕС, ще са ни необходими 15-20 години, но при поне два пъти по-голям от сегашния темп на растеж.

Сега сме под 30% от средния БВП на глава за ЕС а ни трябва да сме на 70-75% така че 2,5 пъти имаме да растем.

Възможно е ЕК да свали летвата под 70% ако сме старателни в реформите, за да се класираме за 2025г.

2/3 от държавите в ЕС вече са приели еврото и са в еврозоната.

Въвеждането на еврото е изключително важно за България.

Това ще ни постави в А отбора на Европа.

Всяко забавяне на присъединяването на България към еврозоната: 1) ще влошава и оскъпява достъпа до финансиране; 2) задържа конкурентността на българската икономика; 3) слаби перспективите за дългосрочен растеж; 4) продължаващи проблеми на пазара на труда; 5) продължаващата демографска катастрофа.

Сред ползите на България от влизане в еврозоната са по-висок кредитен рейтинг на държавата, по-ниски лихви по кредитите и по-голям контрол върху финансовата система.

В момента еврото е официална валута в 19 европейски страни, ползвана от 350 милиона граждани на Европейския съюз. Еврото е и втората по значение резервна валута (единствено американския долар е по-използван за тази цел в световен мащаб).

За България въпросът не е дали, а кога ще въведе еврото, защото както всяка друга страна-членка на Европейския съюз (с изключение на Великобритания и Дания), при присъединяването си ние сме се задължили да въведем общоевропейската валута като своя национална парична единица.

От присъединяването към еврозоната, България може само да спечели.

Автор: Румен Гълъбинов за Демокрация днес

Снимка: „Дойче веле

коментари

Напишете вашия коментар: