Будапеща и Прага подкрепят общата европейска армия

Премиерите на Унгария и Чехия призоваха за създаването на обща европейска армия на среща на премиерите от Вишеградската четворка с германския канцлер Ангела Меркел във Варшава, предаде Франс прес.

„Трябва да дадем предимство на сигурността и да започнем създаването на обща европейска армия”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. По този въпрос Меркел се задоволи само с общи формулировки като „сигурността е основен проблем” и „трябва да правим повече, заедно, за сигурността и отбраната”, но видимо изглеждаше съгласна с мнението на Орбан, отбелязва Франс прес.

Призовавайки за по-добра защита на границите на Шенгенското пространство чешкият премиер Бохуслав Соботка също заяви, че не става въпрос само за засилване на сътрудничеството срещу тероризма, а и за „започване на дискусия за възможното създаване на обща европейска армия”.

Полша, която е домакин на срещата, възприе същата позиция. След като Великобритания гласува за напускане на ЕС през юни тази година, председателят на управляващата партия „Право и справедливост” Ярослав Качински поиска институционални реформи на Съюза. Тяхната цел е да създадат конфедерация от страни, с президент, натоварен с командването на могъща обща военна сила.

Консервативният полски премиер Беата Шидло повтори, че Европа има нужда от реформи, за да стане ЕС по-стабилен и по-ориентиран към развитието. В същото време тя призова преди всичко да се въведат реформи, които да позволят на европейците да усетят, че Брюксел работи за тях.

коментари

Напишете вашия коментар: