Брюксел смекчи тона към Москва

Лидерите на ЕС изразиха мнение, че Русия се опитва да отслаби съюза през първия ден от срещата на Европейския съвет в Брюксел. Те подчертаха, че трябва да останат верни на курса си и единни в политиката си към Москва, предаде ТАСС.

"Нашата цел не е да създаваме напрежение с Русия. Ние просто реагираме на стъпки, предприети от Москва. Разбира се, ЕС винаги е готов да води диалог с Русия, но няма да направим компромис с нашите ценности или принципи", заяви на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Лидерите се договориха също да разгледат всички достъпни варианти, ако руските военни продължат да извършват жестокости в Сирия заедно със сирийската армия, става ясно от заключителния документ на срещата. В него обаче не се казва, че тези варианти включват нови санкции срещу физически или юридически лица.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не, предаде ТАСС и добави, че Италия е блокирала варианта с допълнителните санкции. 

Европейските лидери обещаха по-бързо да депортират мигрантите и да затегнат граничния контрол, за да не позволят в ЕС да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище, предаде АП.

Президентите и премиерите на 28-те членки на съюза заявиха, че страните трябва да увеличат броя на хората, връщани в страните, от които са тръгнали, особено в Африка, и да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови в Турция.

коментари

Напишете вашия коментар: