Борисов: Не съм готов за президент

Министър-председателят отговори на всички актуални въпроси от седмицата. Публикуваме избрани откъси от интервюто му в „Нова телевизия“.

За екстрадирания Бююк

Неприятно е усещането, че МВР са действали на ръба на закона. Възложил съм проверка на г-жа Бъчварова. Но да си припомним, че от началото на годината сме върнали над 25 хиляди души от турската граница.

Днес сме изправени пред една огромна криза между Турция и ЕС. Криза, в която всеки ден някой от европейските лидери и турските държавници си разменят остри обвинения.

Историята показва, че Османската империя е стигнала до Виена. Чак там западът ги спира. Но преди това Балканите падат жертва. Ние не трябва да допускаме мигрантската вълна да влезе в България.

Много се притеснявам къде ще останат мигрантите в крайна сметка. Споразумението за бежанците между Брюксел и Анкара трябва да се спазва. Ние всячески трябва да се стремим за това. Европа не ме послуша да затворим всички граници. Сега виждаме последствията.

Всячески ще се стремим да запазим добри отношения с Турция в лицето на президента Ердоган и премиера Йълдъръм.

Да не допускаме дестабилизация на България. Защото ние сме в изключително трудно географско положение. От една страна е Крим, от друга – Турция, а от трета сърби и руснаци правят военни учения. Да не забравяме и тежката ситуация в Гърция.

За АЕЦ „Белене“ и отношенията с Русия

Международните събития са динамични. Преди два месеца говорихме за флотилия срещу Русия. Тогава Ердоган и Путин бяха почти във война. Днес са първи приятели.

Съдът в Женева каза: България да плати милиард и двеста милиона лева за произвеждането на поръчаните два реактора от „Атомстройекспорт“. Хипотезата не е дали ни трябва „Белене“, дали е добър проект, а какво ще правим с така и така платените два реактора. Досега(от 2006г. до наши дни) като държава сме похарчили милиард и 400 милиона лева. Плюс милиард и 200 милиона, които трябва да платим след присъдата на Арбитража. Тоест досега държавата е потрошила близо 3 милиарда в „Белене“.

Да го направим частен проект с държавно участие. Тепърва предстои да уточним в какви размери ще е то. Това е решението. Няма друг добър вариант за България.

Ние сме лоялен партньор на НАТО. Но това не пречи да постигаме договорки с Русия в енергийната сфера. Как Холандия и Гърция транспортират руска газ, а ние не можем? Защо?

Военните ни самолети вече ще се ремонтират в държавния завод „Авионамс“, който се намира точно до базата ни в Граф Игнатиево. Дойде съобщение от Москва, че те ще ни съдействат да вземем необходимите лицензи.

За президентските избори

Президентската кампания е много далеч. Имаме много сложни задачи, които трябва да решим в близките седмици. В президентската институция не могат да се вземат важни решения. Цялата ми енергия е насочена към строежа на „Белене“, към газовия хъб, към опазването на границите ни от бежанската вълна.

Ако стана президент възниква основният въпрос – кой ще стане премиер? Кой ще държи управленската коалиция?

Не съм готов да оставя правителството, за да вляза в „Дондуков 2“.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: