Борисов и румънският му колега откриха нов граничен пункт

Българският премиер Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа - Липница. Откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници. При него преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства следва да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане.

От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата.

По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

Шосейният граничен преход е изграден на румънска територия.

После двамата премиери се качиха на хеликоптер и кацнаха във Варна за съвместното заседание на двете правителства в резиденция "Евксиновград".

Източник: Канал 3

коментари

Напишете вашия коментар: