Биг Брадър, жътвата на интелигенцията

Както вече казах във фейсбук, защото сега там се казва всичко, ранна есен е сезонът, когато най-бързо човек става интелектуалец. 
 
Само пишеш, че не гледаш Биг Брадър, не като другите простаци, и вече си готов професор, арбитер елегантум, извисена душа. Ако добавиш, че и миналата година не си гледал, ставаш ректор на Софийския, а издрънчиш ли и Рени за нобела, веднага те записват в БАН, член-кореспондент. Да се чуди човек при толкова интелигенция що Бойко строи стадиони, вместо опери, но да не се отплесваме.
 
Има плакати ,, Аз и моето семейство не гледаме..." за да е ясно, че цялата рода са интелектуалци, не е единичен случай. Има други: ,,Прочети една книга, докато другите гледат" за да прочете явно поне една книга, не знам що е чакал Биг Брадър, та да почне да чете, може да са взели книгата останалите в семейството, щом е една, то си трябва да изчакаш ред. Останалите по принцип казват, че гледат маймуни, по Дискавъри, в България предимно се гледа Дискавъри и Мezzo, то е очеведно от рейтингите на телевизията. С две думи - не може само да не гледаш, трябва да го кажеш високо и силно, да известиш фейсбук-населението. Защото гледането на ББ е нещо като да се изсереш на улицата, крайно недопустимо.
 
Сега не ме питайте защо няма плакати: ,, Аз не сера на улицата", това не знам. Да не даваме идеи, че утре и тези ще тръгнат в мрежата, но засега родните естети държат да ни известяват повече за телевизия, отколкото за други сфери. Не съм видял призив от рода Аз не чета Десетте начина да спечеля един милион, седейки вкъщи, вероятно си ги печелят милионите тези интелектуалци. Как да отслабна за три дни без диета също си върви, не е проблем. Иконата, дето я споделят за щастие, си е там, както и Ако имаш сестра, пръдни три пъти да покажеш колко я обичаш. Тези работи са наред, Биг Брадър е просташко да гледаш, другото по може. Интелекуалците не са съвсем съгласни и с тях, те повече са по Дънов и Ремарк, но нямат сили да образоват трудещите се маси във всички области, затова са се фокусирали върху реалити-предаванията. 
 
И гледат с отвращение, за да могат после да ни разяснят защо не трябва да се гледа. То и няма защо толкова да гледат, те си ги знаят всички вътре, да се чуди човек откъде познават така добре тия парцали в къщата. Значи Жана, Надето, кака Лара и така нататък - в детайли ще ти ги обяснят, те естествено не са никакви ВИП-ове, тъпаци и селяни са, обаче негледащите познават отблизо живота и делата на тези селяни, ще рече човек, че са израсли заедно. Кой колко пие, колко се друса, какъв нещастник е и кога са го любили отзад - насън да ги вдигнеш, ще ти изрецитират всичко тия нашите интелектуалци. Огромна база данни поддържа интелигенцията за простаците от къщата, което е почти подвиг, щото как успяват да отделят време и за това знание, между ходенето на балет, четенето на Вергилий и диксусиите за Хабермас - просто не мога да си представя. Обаче ето това е интелектуалец, той намира време, между възвишените си занимания с изкуство, да обърне внимание и на малкия човек, на простаците и селяните също. Благородни са нашите интелектуалци, народняци малко идват. Не са обърнали гръб на народа си.
 
И затова ни осветляват редовно за простащината, която трови душите на народа. Тях не ги хваща, те за нас се притесняват. И са готови да се жертват, да коментират с отвращение тази низост, само да спасят добрия вкус и малко да ни ограмотят естетически, а и нравствено, те в морала са силни. От тях лоша дума за други няма да чуеш, камо ли да нагрубят, или обидят човек. Християни хора са интелигенцията, добронамерени, те с любов и смиление коментират, без обиди и клевети, не дай си Боже. 
 
Те са горди, че знаят столиците на страните в Европа, които се учат в гимназията. Те на всеослушание разясняват за Нобеловата награда, макар че ако ги накараш да изброят по трима нобелисти в предпочитана от тях област, ще се замислят. Те се присмиват на водещи, които са направили повече предавания по телевизията, отколкото те са гледали общо по всички телевизии. Те обясняват как четат книги, макар че Новият френски роман за тях почва с Бегбеде.
 
Другояче казано - народ, на който националният герой е бай Ганьо, се присмива на народ, чийто герой е Алексис Зорбас. Това е по повод на споровете за Гърция, ама все тая - интелектуалецът затова е интелектуалец, той разлика между Словения, Славония и Словакия не прави, е*ал ги е всичките.
 
Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: