"Адмирал Кузнецов" няма да спира в Сеута

Русия оттегли молбата, отправена по-рано към Испания, нейни бойни кораби да спрат и презаредят с гориво в пристанищния град Сеута. Това съобщиха правителствени представители и на двете държави, след като европейската страна претърпя остри критики от съюзниците си в НАТО, заради руското искане, пише „Гардиън“.

Москва не е съобщила конкретна причина за оттеглянето на своето искане.

"Руското посолство в Мадрид просто ни съобщи, че оттегля молбата си за разрешение руски военни кораби да спрат в испанско пристанище", се казва в изявление на испанското външно министерство, цитирано от "Дойче веле".

Военните кораби, предвождани от самолетоносача "Адмирал Кузнецов" плава към бреговете на Сирия, където ще се включи в бойните действия срещу терористите в разкъсваната от война близкоизточна държава.

Групата, която премина през Ламанша миналата седмица, се очакваше да акостира тази сутрин в северния африкански ексклав Сеута, където да презареди с гориво и провизии. Но надигналия се международен гняв и възмущение, които се надигнаха след появата на тази информация, принудиха Кремъл да оттегли искането си.

НАТО следи отблизо движението на осемте кораба от Северна Русия към руската военноморска база Тартус в Сирия.

Според Министерството на външните работи на Испания, страната първоначално е дала разрешение на руския флот да акостира на нейното пристанище през септември.

По-рано този месец обаче, Русия обяви, че само самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" и част от Северния руски флот ще бъдат изпратени към източното Средиземноморие.

Военноморска група, отправила се към Сирия, включва още ядрен боен крайцер, два бойни кораба за борба с подводници и четири помощни кораби, според представители на НАТО. 

коментари

Напишете вашия коментар: