70 години стигат! Времето е наше!

На днешната дата, преди 27 години, СДС организира и проведе най-големия митинг в политическата история на Р. България. В него участваха един милион българи, изпълнили до краен предел пространството между Софийския университет и хотел „Плиска“ в столицата.

Един милион българи казаха „Да“ на Европа и западните ценности.

Твърдо „Не“ на тоталитаризма и Живковия комунизъм.

 

 

По онова време на сатрапа от Правец му предстоеше среща с подсъдимата скамейка. Днес младите ронят сълзи по неговата диктатура, а техните родители слагат цветя пред паметника му. Но това не са всички. А само наследниците на насилниците. На онези, клали своя народ, така както и турчин не го е клал!

За щастие все още има малцина, които помнят. За щастие все още има СДС.

Сякаш днес е настанало време разделно. Сякаш десницата трябва отново да спре пълзящата реставрация на мракобесния режим, унищожил стотици хиляди български съдби. Сякаш пак „времето е наше“.

И за да не бъда упрекнат в излишна патетика, считам за необходимо да цитирам част от предизборната платформа на „сините“ преди изборите за 7-мо Велико народно събрание(10.06.1990г.) Поради една простичка причина. Тя звучи до болка актуално и в наши дни.

++++++++++++

Из „Кратка платформа на СДС“:

Съюзът на демократичните сили няма да робува на клишета като „социализъм“ или „капитализъм“, на идеологии и кабинетни измислици.

Искаме всеки български гражданин да ползва правата, които му се дават съгласно международно признати документи. Нека тези права бъдат запечатани и гарантирани в нова конституция и законодателство. Ние признаваме уважаваните от всеки нормален човек ценности: Трудът е най-съвършена форма на вяра, нравственост, обществена активност и култура на личността. Еднакво достоен е както физическият, така и умственият труд, трудът на работника и на селянина, на наемащия и на наемания.

 Всеки гражданин има право на свободна трудова инициатива, щом съществува пазар за стоките, които произвежда и те не застрашават здравето на хората.

Професионалната компетентност ще намери истинското си осъществяване само в свободното общество. Честният и способен човек няма да се пренебрегва, да се лишава от инициатива, да не му се дава възможност да израства професионално. Ще се пресече пътят на циничните партийни кариеристи, които разчитаха на „идеологическата си вярност“, за да преуспеят.

Отхвърляме фалшивия им професионализъм и големите думи, които доведоха до крах икономиката, просветата, здравеопазването, целия ни живот.

Ще се борим за политически, социални и стопански условия, които ще възродят българското трудолюбие, ще разгърнат инициативата и способностите на кадърните хора. Бъдещето на България е неделимо от развитието на частната собственост. Нашето стопанство, съобразено с природните и човешки ресурси, ще бъде стопанство на земеделието, леката промишленост, услугите и туризма, както и на всички други доходоносни отрасли.

Ще осъществим правни и фактически гаранции за различните форми на собственост, ще извършим усилена денационализация на държавната собственост и ще дадем пълна подкрепа на печелившите предприятия. Цялата ни икономическа политика ще бъде ориентирана към създаването на трайни и дълбоки връзки с развитите западни страни, без да губим традиционните си партньори.Ще осъществим в разумни срокове конвертируемост на националната ни валута. Ще търсим взаимноизгодното сътрудничество с чуждите капитали, ефективния банков кредит и помощ от икономически силните.

Спокойствието и сигурността на отделния човек ще бъдат гарантирани единствено от демокрацията.Край на зависимостта от партийните чиновници и бюрократи, които ни раздават работа, жилища, жителство, образование, та даже и имена! Всеки човек ще живее там, където пожелае, без да работи пет, десет или петнайсет години за жителство или за жилище.

Специално внимание ще обърнем на въпросите, които засягат равенството на гражданите. Българи, турци, евреи, арменци, цигани ще градят общата ни родина – единна и неделима България.

Нека се върнем към онова, което са ценили нашите бащи и деди, към вярата в Бога, към свободата на съвестта, което укрепва духа на индивида и на цялото общество.

СДС се обявява за неприкосновеност на семейните отношения, семейната собственост и конституционните гаранции за живота, имота и честта на отделния човек. Нека изградим с общи усилия свободна и демократична държава, която да осигурява законните ни права и интереси.За осъществяването на тия цели се бори днес Съюзът на демократичните сили.

Идват избори. Гответе се морално за тях. Подкрепяйте кандидатите на демократичната опозиция в името на бъдещето и щастието на родината.

 

 

Да живее България!

С нами Бог!

коментари

Напишете вашия коментар: