За НАТО и Европейския съюз

Покрай предстоящото гласуване в Обединеното кралство, отново се постави темата за сигурността. 
 
ЕС е представен като основен фактор за това. Припомнят ни, че след войната именно обединението на Европа, в общ икономически и политически съюз, е запазило траен мир на континента. Разкъсани от войната, изпълнени с омраза едни към други, европейските страни намират силата да се обединят първо икономически, а после и още по-тясно политически. Това се смята за най-важната гаранция, че те повече няма да воюват помежду си. Роберт Шуман, в прословутата си декларация през 1950-та година, си поставя за цел да направи бъдеща война не просто немислима, но и невъзможна. Една година по- късно се създава Европейската общност за въглища и стомана, основата на бъдещия ЕС. Хем Германия и Франция са заедно вече, хем най-опасните индустрии за военната машина, въглищата и стоманата, са под контрол. 
 
Това е необходимо, но не и достатъчно условие обаче. За да има мир в Европа, трябва да има не само обща икономика, пък било и в стратегически области. Да припомним, че континента вече е разделен на Източна и Западна част, противопоставянето също настъпва. В света двете системи се сблъскват, в Корейската война, и едва ли въглищно-стоманената общност може да направи нещо по въпроса, тя самата се появява чак на следващата година. 
 
Европа може да се обединява, но едва ли може да се защити сама. И тя го разбира отлично. Преди въглищата и стоманата, се подписва договорът от Брюксел, още през пролетта на 1948г. И забележете, в него е и Великобритания, която ще влезе в другия съюз чак след 30 години. Всички велики сили са тук, без победената Германия. Това е истинската гаранция за мира и защитата на Европа, не другото. Европейските лидери го разбират чудесно. Есента започва и съветската блокада на Берлин, което още веднъж доказва нуждата от военен съюз срещу заплахата от изток. И той е факт, през есента вече възниква организацията за отбрана на Западноеропейския съюз, а следващата пролет - и НАТО. До Европа се нареждат САЩ и Канада, а Португалия, Италия , Норвегия, Дания и Исландия се присъединяват. Да подчертаем отново - все още няма никаква евроикономическа общност, тя ще дойде след две години.
 
В речта на първия секретар на НАТО, лорд Исмей, е казано ясно - организацията трябва да държи руснаците вън, американците - вътре, а германците - под контрол. Само след четири години и германците са вътре, НАТО става световна система за опазване на мира, не само на Европа. Но е създадено именно за това, за Европа и нейната сигурност.
 
Важно е да се знае тази хронология и мотивите зад нея, историята на преодоляването на конфликтите тук. ЕС не е, и не може да бъде гарант за това, тази роля и възможност има само НАТО. И днес в Европа има членове на военния съюз, които не са в икономическия. Защото функциите на двете организации са различни.
 
Референдумът във Великобритания е за ЕС, за НАТО няма и не може да има. Даже Франция се върна, след 30 години отсъствие. ЕС трябва да реши своите проблеми, но каквото и да стане, нашата сигурност е защитена от НАТО. Нека не смесваме понятията.
 
Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: