Кошлуков: Това не са награди, а позор

На официална церемония министърът на културата в оставка Вежди Рашидов връчи наградите „Златен век“ за принос в културата и изкуството. Сред призьорите бе и Димитър Иванов, последният шеф на митичния „Шести отдел“ на Държавна сигурност (ДС).

Златният век на България е бил период на духовен и книжовен разцвет. При управлението на този беше период на цензура, болшевишка пропаганда и забрана на книги и вяра.

Златният век беше на Климент Охридски, Черноризец Храбър и Йоан Екзарх. Този лауреат изкара своя век в служба на неграмотните каскети Пеко Таков, Мако Даков и Цола Драгойчева.

И преследваше точно тези, които дръзваха да са духовни и книжовни.

На онези творчеството е в учебниците, на този - в комисията по досиетата.

Онези създадоха Преславската школа и завършваха в Магнаурската. Този създаваше ДС и завършваше в КГБ.

Да дадеш на Димитър Иванов орден ,,Златен век" е все едно Лекари без граници да наградят д-р Менгеле за заслуги в здравеопазването.

ДС е точно обратното на златния век. Червен мрак се казва техният.

Били го наградили в качеството му на издател. Не бяха издатели, бяха конфискатори на книги, като почнеш от Солженицин, през Сартр та до Желев.

Знам, че живеем във време на тюрлю-гювеч, когато мутри са бизнесмени и малограмотни са представяни за елит. Знам, че водещи на новините говорят на диалект, а проститутки дават съвети на ученици по телевизии и списания. Това е ясно, няма спор. Обаче служителите на най-мракобесните служби на комунистическия режим не могат да са носители на духовни награди. Да става архонт, да става масон, да става професор в Библиотекарския, никой не му казва нищо. Да си трупа имането, да си пие по тузарските ресторанти с другите ченгета, това сме го приели. Да го вземе Радев за съветник, тяхна си работа, не ни пречи.

Не може да е носител на орден, който се казва ,,Златен век". Точно обратното на златен век изградиха тези, които ни обясняваха как религията е опиум за народа, а всяка различна идея обявяваха за идеологическа диверсия, всеки свободен човек за враг на народа, всеки независим творец за проводник на вражеска пропаганда. Тези не творяха, те слухтяха. Те призведения нямат, само доклади и донесения. Те насърчаваха посредствеността, не гения. Онези написаха Похвално слово за Кирил Философ, тези пишеха похвали за бай Тошо.

Онези превеждаха книги, тези забраняваха да се превеждат книги.

Онези създадоха писменост, тези създадоха Рабфак.

Да ви пикая на наградите.

Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

1 Коментари

  1. nina 2016-12-03 10:01:14

    Ami niakolko golemi muzeia sa go nominirali I predlozili za tazi nagrada, tova e tiahna pozicia, ubedeni sa, che ia zasluzava.

Напишете вашия коментар: