„Единна Русия" печели пълно мнозинство

Управляващата партия „Единна Русия” печели убедително мнозинство на вчерашните парламентарни избори. По предварителни данни след обработката на 93,06% от протоколите формацията печели с 54,28 на сто от гласовете за партийни листи и получава 203 мандата в едномандатни окръзи. Следват компартията с 13,45 на сто, либералдемократите с 13,24% и партията "Справедлива Русия" с 6,17 процента.

Председателят на руската ЦИК Ела Памфилова призна пред журналисти, че я учудва високият резултат, постигнат от „Единна Русия” на вчерашните избори за Държавна дума, предаде ТАСС. „Надявам се тези резултати да отразяват адекватно нещата, ако някой има някакви съмнения, моля, елате при нас, заповядайте”, каза Памфилова.

Изборите бяха произведени по смесената система – 225 депутати бяха избирани по партийни листи, другите 225 – по едномандатни окръзи. Според тези предварителни данни „Единна Русия” получава общо 343 мандата (76,22 на сто от местата), комунистите - 42 мандата или 9,34% от местата, либералдемократите – 39 мандата или 8,67 на сто от местата, а „Справедлива Русия” - 23 мандата (5,11 на сто от местата). По един мандат вземат партиите „Родина”, „Гражданска платформа” и независимият Владислав Резник.

„Картината вече е доста ясна” и „като цяло ЦИК е на мнение, че вече не се очакват принципни промени”, каза Памфилова. Тя заяви, че е готова да се срещне с партийните лидери и да обсъди с тях „конкретни факти”, сочещи изборни нарушения.

коментари

Напишете вашия коментар: