Американка подаде иск срещу Саудитска Арабия заради 11 септември

Американка подаде първия съдебен иск срещу Саудитска Арабия въз основа на одобрения от Конгреса на САЩ закон, даващ право на семействата на жертвите на терористичните актове на 11 септември 2001 г. да съдят Саудитска Арабия, предаде ТАСС. 

Съпругът на Стефани Рос де Симон е бил офицер от военноморските сили на САЩ. Той загива при разбиването на един от самолетите на терористите в сградата на Пентагона.

Стефани подаде иска си в градски съд на Вашингтон. В него тя обвинява властите на Саудитска Арабия, че са оказвали подкрепа на терористичната мрежа "Ал Кайда" и нейния ликвидиран по-късно главатар Осама бин Ладен, което ги прави причастни към гибелта на съпруга й. Жената иска парична компенсация, чийто размер не се разкрива.

Искът е подаден и от името на дъщерята на двамата. Жената е била бременна, когато мъжът й загинал при атентата.

В сряда двете палати на Конгреса одобриха закона, като преодоляха наложеното от президента Барак Обама вето върху него. Това става за първи път по време на президентството му. В писмо до законодателите държавният глава предупреди, че преодоляването на ветото "може да има разрушителни" последствия за Пентагона и за разположените зад граница американски военнослужещи, които могат да станат обекти на подобни искове. 

Саудитска Арабия също положи големи усилия да не допусне приемането на опасния за нея закон. От Рияд заплашиха да разпродадат активите си в САЩ, възлизащи на стотици милиарди долари. Мярката е, за да не се допусне тяхното блокиране в случай на решение на американските съдилища по искове на местни граждани. 

коментари

Напишете вашия коментар: