Щабът на Тръмп подаде жалба в Невада

Юристи, представляващи предизборната кампания на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп, внесоха иск в съд в Невада за нарушения на изборното законодателство на щата в полза на демократите, предаде Ройтерс.

Искът касае срокът на гласуването на територията на щата. Юристите на Тръмп обвиняват чиновник от окръг Кларк, че е разрешил избирателна секция в Лас Вегас да остане отворена след законово разрешеното време миналата седмица и това е дало възможност на по-късно пристигнали хора да гласуват.

Тръмп и съперничката му от демократите Хилари Клинтън са в оспорвана надпревара в щата Невада. Лас Вегас е смятан за място, където избирателните нагласи са повече на страната на Клинтън.

Съгласно закона на щата Невада на избиратели, които са застанали на опашка пред изборна секция в 20.00 ч. местно време, когато приключва предсрочното гласуване, трябва да се разреши да гласуват.

Според юристите на Тръмп е било разрешено на хора да гласуват в избирателна секция в посещаван от испаноезични американци пазар, въпреки че са се наредили на опашката след 20.00 ч.

Тръмп настоява бюлетините от тази избирателна секция да бъдат държани отделно от другите бюлетини за евентуално съдебно оспорване на изборните резултати в щата Невада. Целта на подадения иск е да бъде обезпечена честността и прозрачността на избирателната система в САЩ, заяви Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз", предаде ТАСС.

"Съществуващата система е нечестна и ние трябва да следим тя да бъде честна", заяви той. Милиардерът каза също, че както е чул, на избирателните участъци в някои щати са регистрирани случаи, когато гласове, подадени за Тръмп, автоматично са прехвърляни от машините за гласуване към неговата съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън. На въпрос дали ще признае резултатите от изборите, Тръмп отново заяви, че все още не може да отговори. "Ще видим какво ще стане", каза той. "Надявам се всичко да премине успешно, и не трябва да се тревожим по този повод. Имам предвид, че се надявам да постигна победа и искам всичко да бъде честно", добави той. 

коментари

Напишете вашия коментар: