Цачева – единствената от ГЕРБ свикнала да губи

Най-накрая научихме номинацията на ГЕРБ.

Съвсем очаквано това е Цецка Цачева. Просто защото другите номинирани са необходими на Борисов във различните нива на властта.

Съвсем ясно защо не беше Фандъкова. Тя управлява добре град с милиарден бюджет. Този град дава своето лично, мажоритарно доверие на кметицата трети мандат. Тя спечели с 20% повече от резултата на листата за общински съветници на ГЕРБ.

Столичани харесват Йорданка Фандъкова и съвсем не е сигурно, че Борисов ще съумее безпроблемно да вземе победата в така важната му столица (при хипотетични частични избори). София е люлка на неговата партия, няма да е преувеличено да кажем, че поражение в столицата би предизвикало трус с непредвидими последици за управляващата партия.

Сходна е ситуацията и в Бургас. Ако София е коренът на ГЕРБ, то морският град е неговата витрина. Неслучайно Борисов води там по-личните си гости. Последно унгарският министър-председател се наслади на гостоприемството на любимия петзвезден „Приморец“.

Бургазлии са твърд електорат на ГЕРБ. Те са верни на партията до фанатизъм. Но тази подкрепа не се дължи толкова на Цветановите структури, колкото на фигурата на кмета Николов. Той преобрази града, за него гласуват всички – леви, десни, средни, всякакви. Богати и бедни, мутри и интелектуалци, цигани и националисти. Дори Валери Симеонов и СКАТ вече не смеят да му скачат на местна територия. Те отдавна хвърлиха кърпата от битката за Бургас и се насочиха към оградите, бурките, казармата и другите техни си патриотични каузи.

Но едно е Николов, съвсем друго ГЕРБ. Гласовете за него са над 30 хиляди над вота за листата на последите местни избори. Разликата е видима.

Видяли са я явно и в Изпълнителната комисия на Борисовата партия. След което са решили, че Димитър Николов им е по-важен като кмет на Бургас, няма смисъл да си отварят ненужен фронт насред така ресурсното и богато море Южно Черноморие. Там където са най-големите и скъпи родни курорти, там са руските инвестиции, там е заводът на „Лукойл“, там са усвоените еврофондове, там се строи, там градят България (какъвто им бе лозунгът от едни минали избори). Там могат да се хвалят какво са изградили в България. Дали пред Орбан или някой друг.

За Томислав Дончев пък изобщо няма кой знае какво да коментираме. Още когато Борисов каза, че ще рестартира АЕЦ „Белене“, че ще правим газовия хъб „Балкан“, стана ясно, че натоварва Дончев с тези задачи. Очаквам дори нещо повече. Мисля за твърде възможен основен ремонт на кабинета през декември, след който икономическият вицепремиер да поеме на практика и енергийното ведомство. И без това по темите за газта и ядрената енергетика той често изземва функциите на неособено убедителната Теменужка Петкова. А и вече сме писали защо големите енергийни проекти са важни за ГЕРБ. Те ще изпълняват ролята на магистралите от първия им мандат. Тоест спокойно може да очакваме, че дясната ръка на премиера (по думите му днес) ще поеме тази тъй важна за управляващата партия задача.

Цецка Цачева наистина е най-безболезнената кандидатура. Ако влезе на „Дондуков 2“ нейното място ще заеме Главчев, Кирилов или друг от парламентарната им група – все тая кой ще натиска звънеца. Промяната съвсем няма да се отрази на дневния ред на властта.

От друга страна Цачева ще е далеч по-вярна на Борисов.

Съгласен съм с мненията, че във външнополитически аспект позициите на Плевнелиев донякъде съвпадаха с основните посоки, зададени от дясното правителство. Но по теми свързани с вътрешната политика той често се еманципираше, неведнъж си проличаваше, че лидерът на ГЕРБ съвсем не е единственият влиятелен човек в държавата, в чието мнение се вслушва президентът.

При Цачева това е изключено. За нея един е Б(ог)орисов и Цветанов е неговият пророк.

Нека, обаче, припомним и друго. Цачева единствена от евентуалните номинации (изброени по-горе) познава вкуса на поражението. И то неведнъж.

Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов – всеки от тях е печелил кметски избори, водили са листи за парламентарни и евроизбори, реализирали смазващ за конкуренцията резултат.

Те са победители. Партия-победителка е ГЕРБ. Победител е и Борисов. Победител е шефът на щаба Цветанов.

Цецка Цачева не е победител. Тя е свикнала да губи.

Когато през 2007-ма Борисов за втори път печели кметски вот в София (с мнозинство от първи тур) Цецка Цачева е кандидат на ГЕРБ в Плевен. Нейният резултат е точно 12,2%. Остава трета след Зеленогорски (СДС) – 50,3% и Васил Антонов (БСП) – 23,1%.

През 2013г. ГЕРБ печели със 140 хиляди гласа или 4% разлика парламентарните избори. Но листата водена от Цачева губи 15 МИР Плевен и остава на дистанция от 6% след БСП.

Към тези поражения може да прибавим и единствената загуба на ГЕРБ в градовете над 100 хиляди. Това се случи пак в Плевен през 2015-та. Формално Цачева не участва, но и на децата в парка „Кайлъка“ е ясно кой, кой е силният човек в местната организация на ГЕРБ. Кой коли и кой беси както казват старите хора.

Днес Цачева пак се изправя в пряк вот за доверието на всички български граждани. Нейната кандидатура е проблематична за ГЕРБ не защото пее на някаква селска вечеринка. Не защото „Господарите“ я изловили да нарече посетителска група в парламента – „некви баби“.

А защото няма манталитет на победител. Защото няма биография на победител. Защото не умее да печели избори.

И в крайна сметка защото от днес вече е изцяло в ръцете на Цветанов и неговите структури. Единствено и само от тях зависи как ще се казва следващият президент на изстрадалата ни Република.

А дали трябва изобщо да го избираме в пряк вот – това вече е тема на съвсем друг анализ. Който сякаш днес бе наченат от министър-председателя. Все пак по-добре късно, отколкото никога.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: