Усвояванегейт: 6 на 1 за Борисов

Втора седмица власт и опозиция се надпреварват в размисли и страсти на тема: що са то еврофондове и при чие правителство имаха те почва у нас.
 
Първи на сцената излезе "независимият" напоследък експерт Пламен Орешарски. Според него правителството фатално закъснява в усвояването (ех, че приятна дума) на средствата по оперативните програми. И посочи, че при управлението на Тройната коалиция ситуацията е била съвсем различна.
 
Очевидно Орешарски разчиташе, че младостта на водещите ще му позволи да говори за управлението на Станишев все едно разказва история за съветската инвазия в Чехословакия. И трябва да му се признае - донякъде успя, но не съвсем.
 
Защото все още има живи очевидци на случилото се в периода 2005-2009г. По онова време на власт бе правителство, сформирано с мандата на ДПС и благословията на президента Първанов. Министър-председател е лидерът на БСП - Сергей Станишев, а финансов министър - самият Пламен Орешарски.
 
Година и половина след клетвата на кабинета вече бяхме членове на Европейския съюз. И почти веднага започнаха проблемите ни с Брюксел.
 
Първо бяха предприсъединителните фондове - ФАР, САПАРД и ИСПА.
 
Цитирам сайта на "Дарик" от 23.07.2008г.
"ЕК спира 825 милиона евро за България". И още: "Европейската комисия спира общо 825 милиона евро помощ за България от предприсъединителните фондове и забрани на две правителствени агенции(в МРРБ) да се разпореждат с европейски пари заради недостатъчен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това стана ясно след публикуване на два доклада на ЕК за напредъка на България."
 
От тях съответно: 
ФАР - 560 милиона евро
ИСПА - 144 милиона евро
САПАРД - 121 милиона евро
 
Дотук бяха предприсъединителните фондове. Нека видим оперативните програми. Четем какво писаха медиите тогава.
 
Този път цитирам вестник "Сега" от 26.07.2008г. На първа страница пише: "Еврокомисията спря още 1,6 милиарда евро за България. Брюксел замразява всички пари за пътища и жп линии, докато не бъдат разкрити злоупотребите в пътния фонд". Става дума, разбира се, за прословутия казус "Батко и Братко". Бившият шеф на пътния фонд - Веселин Георгиев - беше дал обществени поръчки на "Биндер" за 120 милиона лева. По "случайност" фирмата е собственост на брат му.
 
В последствие замразените средства по Оперативна програма "Транспорт" бяха усвоени. Но малко по-късно, когато Станишев и Орешарски вече развиваха активна опозиционна дейност.
 
Минаваме към следващата година. Все пак вече дойде време за първи оценки относно работата с европейските фондове за първите две години членство в Съюза. Отново поглеждаме първата страница на вестник "Сега", датата е 10 февруари 2009г. Ето какво пише там:
 
"За първите две години от членството си в ЕС България е използвала едва 0.28% от полагащите й се средства по Кохезионния и структурните фондове. За да може по-бързо да навакса изоставането си от останалите в Европейския съюз, страната ни разполага с почти 6.7 млрд. евро по тези фондове за периода 2007-2013 г. Но дори сега, в разгара на кризата, когато всяко евро е от полза, се оказва неспособна да ги оползотвори."
 
Като казахме разгара на кризата - нали помним какво говореше финансовият министър(в кабинета "Станишев") Орешарски - криза няма, БВП за 2009-та ще нарасне с 4,7%. В последствие икономиката спадна с 5%, което отвори дупка от има-няма 6 милиарда. 
 
И все пак - да се върнем на прословутите еврофондове. Вчера (на 14.06) вестник "Сега" алармира - "България е усвоила едва 1.66% от новите оперативни програми". Статистиката наистина е неприятна. Това е абсолютен факт. Но да сравним втория кабинет на ГЕРБ към правителството на Тройната коалиция. Как работиха в първите две години от програмния период(1. 2007-2013/ 2. 2014-2020) едните и как другите?
 
Абсолютен факт е и, че усвояването на "Борисов-2" от 1,66% е точно 6:1 към резултата на "Станишев" - 0,28%. А когато следващия път фамозният експерт Орешарски анализира фискалната политика на страната в нечие студио, нека младите водещи го запитат:
 
Как, г-н финансов гуру, ви се губят 6 милиарда? Как пишете в бюджета ръст от 5%, а то било минус 5? 
 
Как се връзваме още на Орешарски? Как?
 
Даниел Петров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: