Турция и ЕС искат рестарт на отношенията!

Министрите на външните работи на ЕС се срещнаха с турския министър за Европейския съюз Йомер Челик. Целта им е да рестартират обтегнатите отношения след седмици на взаимна конфронтация в публичното пространство след осуетения преврат в Турция на15 юли, предаде ДПА.

ЕС осъди опита на военните да завземат властта, но изрази безпокойство от последвалите твърди мерки и чистката в армията и гражданския сектор, довели до хиляди арести. Отношенията между Анкара и Брюксел вече пострадаха заради скандал около безвизовия режим на пътуване за турските граждани. Турция е дългогодишен кандидат за членство в ЕС и играе ключова роля в пресичането на миграционните потоци към Стария континент.

„Прекият диалог е важен и именно него се опитваме да възстановим”, каза словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак. Той е домакин на разговорите в Братислава, тъй като страната му е ротационен председател на ЕС.

„Бяха отправени много взаимни обвинения през медиите, което никога не е от полза”, заяви още той. С Челик беше проведена първоначална среща снощи на вечеря, която премина в доста приятелски дух, заяви Лайчак и добави, че че няма да бъдат избягвани трудните теми. „Разбира се, очакваме да чуем отговори на въпросите и безпокойството, които представителите на ЕС изразиха по отношение на добре известните процеси в Турция”, каза той.

„Има много причини да разговаряме с Турция”, каза литовският министър на външните работи Линас Линкевичус и посочи ролята на Анкара като съюзник в НАТО и огромните й въоръжени сили. Турция изигра значителна роля по някои регионални въпроси като войната в съседна Сирия, където наскоро предприе сухопътна офанзива. Министрите ще обсъдят и Сирия, ако имат време, заяви Лайчак.

коментари

Напишете вашия коментар: