Турският проблем на ГЕРБ

Историята с връщането на турския гражданин от правителството на ГЕРБ ще продължи да вълнува избирателите още дълго.

Масово българите не одобряват нито решението, нито последвалите обяснения на кабинета. За повечето хора това граничи с предателство, с превиване на гръбнака на българската държава пред Ердоган. Последвалото изявление на премиера Борисов допълнително натегна напрежението по темата. Изречението, в което казва, че ако трябва, на всички ще им вземат главите, се появи на първите страници във всички турски вестници. Обяснението, че е върнат турчина, защото Ердоган може да ни залее с бежанци е откровено признание за страх и преклонение пред Анкара. Обърканите изявления на МВР, някои от тях направо цинични, вдигнаха вълна от възмущение. Залавянето и екстрадицията бяха определени като мафиотско отвличане от страна на МВР, особено на фона на избягалия убиец, също турски гражданин, само дни преди това от същите органи.

Тези настроения сред избирателите няма да изчезнат лесно. В очите на много хора България бе унизена от своите лидери, превърната в слуга на един диктатор, какъвто е несъмнено Ердоган. Опитът това да се представи като реална политика също не им се струва убедителен. Как така в същото интервю, в което премиерът обяснява, че можем да строим за пореден път Белене, той не може да построи ограда на границата, за да не ни залива Ердоган с бежанци? Как правим ядрени централи, а не можем да правим дувар с тел? Тези паралели са видни, набиват се в слуха и очите на българите. Нарушаването на съдебно рапореждане, на международни закони и най-елементарна човешка солидарност от Бъчварова в тази акция, няма да бъдат лесно преглътнати. А стремежът да аргументират това със страх от неоосманска Турция още повече ядосва всички.

Изводите от тази реторика на кабинета са прости - малки сме, слаби сме, каквото ни поискат, ще дадем. Такова поведение на политици не може да бъде подкрепено. Няма как българите да се съгласят този път с иначе обаятелния Борисов, който почти винаги успяваше досега да оправдае всяко свое и на правителството решение. Раболепието не може да бъде политика. Този инцидент удари хората в едно от малкото неща, с което се гордеят - националното самочуствие. Последиците от гафа ще продължат дълго.

И със сигурност ще се проявят на изборите наесен. ГЕРБ твърди, че ще изкара за кандидат силна и известна фигура, каквито те безспорно имат. Какво обаче ще отговори този кандидат, когато го попитат защо е мълчал по темата с Бююк, върнатия турски гражданин? Представете си дебатите в кампанията, където от едната страна ще е генерал Радев. Той ще бъде убедителен и категоричен, човекът, който отказа турски самолети да охраняват България, офицерът, който се бори за честта на пагона и българщината. Подобен образ е лесен за налагане от левицата, а отсреща ГЕРБ ще са в обяснителен режим. Достатъчно е само да ги нарекат турски подлоги, и дебатите приключват. Защото в политиката емоциите са важни, както знаем добре.

Представете си и кандидата на обединените патриоти, да речем Каракачанов. По тази тема той директно ще разгроми човека на ГЕРБ, трябва само да го пита той подкрепя ли предателството на Бъчварова и Борисов? Публиката ще рита от удоволствие, никакви обяснения няма да бъдат чути тук. Етикетът ибрикчии е опасно близо за ГЕРБ, а този етикет е съсипал не един български политик.

Кандидатът на Реформаторския блок също може да построи кампанията си около това, особено ако рязко удари и Касим Дал. Той е проблемният партньор в Блока по тази тема. Вече доста от номинираните там заявяват подобна позиция, говорят и критикуват Бъчварова и Борисов. Изобщо ГЕРБ ще се превърне в лесна плячка на изборите, трябва само да пуснат плакати със заглавията на турските вестници, които цитират Борисов. Това ще е унищожителна атака.

Ако ГЕРБ иска да се спаси от капана, който сами си заложиха, трябва спешно да сменят говоренето, да намерят изкупителни жертви и да ги накажат публично, а лично Борисов да се разграничи ярко. Той е лицето на партията, рухването на неговия престиж и харизма е опасно за цялата власт. И първо да спрат да се оплитат допълнително в глупости. 

Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

2 Коментари

  1. Оги Шумански 2016-08-13 12:52:37

    Формално госпожа Гогова е права - няма социологическо проучване по въпроса! Формално и държавниците са прави - турчинът е оттеглил документите си за бежански статут! Явно не е искал да остане в Булгаристан завинаги! Но всичко това е формално! Реално ГЕРБ се надупиха за пореден път на турците и то е ясно защо! Не става въпрос за заливане с мигранти, защото не заради това се продадоха две болници на турците, нали? Не заради това се направи далаверата с турски ваксини, нали? Не заради това се хвърлят пари в мюсюлманските региони, а в българските цари разруха! Става дума за интереси! Финансови интереси, защото кой каквото да ти говори, винаги става дума за финансова изгода! Кой конкретно е имал и има такава изгода от управляващите - не зная! Но се досещам кой ще изгори на кладата за задоволяване на мерака за зрелища на народеца! Досещате се и вие, нали?

  2. az 2016-08-13 09:59:00

    Госпожа Гогова,това е четиво за достойни българи.Вие не сте от тях - издава Ви въпроса,който задавате.

Напишете вашия коментар: