Турските власти са пуснали на свобода повече от 35 хил. затворници!

Турските власти са пуснали предсрочно на свобода повече от 35 хил. затворници. Причината е да бъде освободено място в пренаселените затвори, предаде ДПА, позовавайки се на Анадолската агенция. Около 7450 осъдени престъпници и 28 522-ма подсъдими, очакващи решението на съда, са били освободени.

Турските затвори са претъпкани на фона на арестите на хиляди граждани след опита за военен преврат, извършен на 15 юли. Въз основа на правомощията при въведеното извънредно положение след пуча, правителството прие указ, предвиждащ предсрочното освобождаване на около 38 хил. затворници в Турция под специален надзор.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг уточни, че в по-дългосрочен план реформата ще засегне общо около 93 хил. затворници. Той изтъкна, че мярката не представлява амнистия и се отнася само за лица, осъдени за престъпления, извършени преди 1 юли 2016 г. Тя няма да засегне осъдени за тероризъм, предумишлено убийство, домашно насилие, сексуални престъпления, производство и търговия с наркотици и престъпления срещу държавата.

Указът се отнася до затворници, които са демонстрирали добро поведение и на които им остава да излежат две години или по-малко от присъдите.

коментари

Напишете вашия коментар: