Тръгна първият директен влак от Белград за Косово

След 18-годишно прекъсване, от главната железопътна гара в Белград днес тръгна първият влак, който ще пътува директно от сръбската столица до град Косовска Митровица в Косово, предаде агенция Танюг.

Влакът бе изпратен на гарата от директора на канцеларията за Косово към сръбското правителство Марко Джурич. Пред журналисти той заяви, че влакът не може по никакъв начин да бъде провокация за Прищина, тъй като е украсен със световно културно наследство, което е в списъка на ЮНЕСКО.

Джурич каза, че евентуално спиране на влака при влизане в Косово би представлявало нарушаване на човешките права. Той изтъкна, че става дума за един вид "движеща се изложба", която е дело на световно известния автор Андрей Василевич.

Новият руски дизелов влак е украсен отвътре с изображения на фрески от четири манастира в Косово, които са в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство от 2004 г., а от 2006 г. са в списъка на застрашеното световно културно наследство. Това са манастирите Грачаница, Високи Дечани, Богородица Левишка и Печката патриаршия.

Отвън влакът е украсен със сръбското знаме и имената на най-хубавите сръбски църкви, манастири и средновековни градове в Косово, и надписа "Косово е Сърбия" на 21 езика, сред които и на албански.

Линията се отваря по инициатива на канцеларията за Косово, която ще поеме разходите, които Сърбия ще има във връзка с превоза на пътници по тази линия. Планирано е влакът да се върне утре в 10,40 часа от Косовска Митровица.

Асошиейтед прес отбелязва, че Сърбия е отворила железопътна линия до доминираната от сърби северна част на Косово, въпреки протестите на правителството в Прищина. Властите в Косово определиха това като "провокация" и "агресивно нарушаване на суверенитета на Косово".

Бившата сръбска област Косово обяви независимост през 2008 г., но Белград не признава отцепването и се опитва да поддържа влияние в северната част на Косово, където живее по-голямата част от сръбското малцинство.

Държавният министър в косовското правителство Едита Тахири обвини Сърбия, че застрашава регионалната стабилност и призова Европейския съюз да се намеси. 

коментари

Напишете вашия коментар: