Трима кандидат-президенти с минало в ДС

Трима от кандидатите за президент, които ЦИК допусна до състезанието, са с установена съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност, съобщи сайтът Desebg.com. 

Красимир Каракачанов е кандидат на Обединените патриоти – НФСБ, ВМРО и „Атака“. Осветен е като агент Иван на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Велизар Енчев е кандидат на партията си „Българска пролет“, а от 1985 година е бил щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС, външното разузнаване.

Тандемът Жорж Ганчев – Кольо Парамов, кандидати на Християн-социалния съюз, са единствената 100-процентова двойка с минало в ДС. Ганчев е бил агент Жорж на Второ главно управление, а Кольо Парамов е бил резидент Яков към Гранични войски.

Кандидатите на най-големите политически сили са проверявани и нямат принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. „Чисти“ са Цецка Цачева, Румен Радев, Трайчо Трайков, Татяна Дончева, Пламен Орешарски, Ивайло Калфин и повечето останали кандидати за президенти и вицепрезиденти.

коментари

Напишете вашия коментар: