Томислав Дончев: Хъбът не е заместител на Южен поток

„Има опасност България да бъде заобиколена от газовите коридори. Но хъб „Балкан“ е отговор именно на този риск“, категоричен бе вицепремиерът Томислав Дончев.

Днес той отвори на народните представители на въпроси свързани с правителствената стратегия в сферата на газовите доставки и енергийната политика.

В блиц контрола той заяви още:

„Хъб „Балкан“ е нещо качествено различно - различна платформа, комбиниране на газ от различни източници, което означава шанс за конкурентен пазар. Той е витален и икономически обещаващ без значение дали се реализират други проекти. Позицията на ЕС в подкрепа на проекта не е само на думи, но и възможност за частично финансиране.

Руската страна е поканена за тристранни разговори „България - ЕС – Русия“, където да бъдат изчистени детайлите и ако вижда своя интерес, може да участва.

Хъбът като инфраструктура и като търговска платформа може да съществува и без допълнителни доставки на руски газ, но би бил по-атрактивен и по-рентабилен с допълнителни количества, снабдявани през Черно море. Аз се съмнявам, ако някой има полза, да пропусне.“

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: