Те няма да пеят в небесния хор

Покрай поредните джафкания тук, този път за смъртта на музиканти, възниква и един друг въпрос, за изкуството. Разбира се, отвратително е някой да злорадства по такъв повод, това е ясно. Бог да прости загиналите. Грехът на тези, които хулят в смъртта едни или други, е тежък грях, но не това искам да коментирам.

Бих искал да кажа, че няма изкуство, което да се ражда от войната. Войната ражда смърт, дори когато е справедлива война. Това е нейната същност, нейната функция. И армията, този символ на войната в мирно време, е създадена за това, да убива в сражения. Това не я прави задължително зла, просто такава е задачата на всяка армия. Всъщност колкото по-смъртоносна е една армия, толкова е по-добра, нека си го кажем. Нейната възпираща задача е важна, да не допусне да възникне война, със своето наличие и потенциална заплаха за врага. Тази задача обаче, е само малка част от основанието за съществуването ѝ. Истинската причина да имаме армия е очевидна - да воюва, когато се наложи. Да убива врага, да го унищожи.

За да преглътнем горчивата истина, ние понякога я украсяваме. Нека пак повторя - всеки народ има нужда от армия, както и е длъжен да уважава своите защитници. Героите от войните са почитани навсякъде, тяхната саможертва заслужава поклон. Смъртта, която войната носи, продължава да ни ужасява, въпреки героизма и инстинкта за национално самосъхранение. И затова ние придаваме на армията облик, който трябва да е поносим, приемлив през останалото време.

Това правят всички страни - войници участват в благотворителност, помагат в бедствия, правят красиви паради, изобщо показват друго лице на военните, освен онова, което е страшно. Военните хорове са част от това.

Тук обаче е разликата. И във Виетнам американците пращаха певци и музиканти, правеха концерти на войската. Младите момчета свирят, създават си рок групи и оркестри, все някак трябва да забравят ужасите на смъртта, а музиката е чудесно средство за това. Най-големите имена за пели за поделенията по света, били са на участия в базите.

Военните оркестри са следващата стъпка, това е вече изкуство на самата армия, или поне така би трябвало да е. Музиката, която изпълняват, текстовете на песните им са за войната, за армията, те представляват отделен жанр. В гимназиите имахме дори официално състезание по маршируване и пеене на тези песни, наричаше се преглед на маршовата песен, ученици практикуваха това уж изкуство. Самите песни се наричат така - военен марш, музика, на която военни да маршируват. Целта на подобно изкуство е съвсем друга - то трябва да оправдае, да направи приемлива и привлекателна армията, да скрие другия образ, този на репресията и убийствата.

Превръщането на такава военна музика в официално прието изкуство, чрез военните хорове и оркестри, е нов етап. Целта е тези песни, най-вече тези текстове, е да станат граждански. Да се слушат в заведения, по радио, да ги харесва мирното население, не просто войската.

И това е постигнато в Русия, тук, вероятно и в други някои страни. Тананикаме си Смуглянка, Катюша, даже ги поръчваме в пиано-баровете. Тези продукти на военната машина са станали домашни потреби, влезли са в бита.

Истината е, че дори руските песни за войната са изкуство, когато заклеймяват самата война. От Поручик Галицин, през Институтка (Ведь я институтка, я дочь камергера, Я чёрная моль, я летучая мышь...), до Булат Окуджава и Ваше благородие( Девять граммов в сердце...), тези песни са антивоенни. Такива са и онези от мюзикъла Коса, които също знаем наизуст, които ни призовават да пуснем светлината, не мрака, let the sunshine in ( Then peace will guide the planets. And love will steer the stars...)

Изкуството по дефиниция е точно обратното на войната. Не може хор на армията, особено пък тази, да създава изкуство. Може да изпълнява изкуство, защото са добри хористи, но тяхната задача е друга. Те трябва да възхваляват Червената армия, да я героизират. Да превърнат в изкуство политиката на военното министерство. Това е пропагандна задача, не е изкуство.

Иначе песните им ги знаем, задължителни бяха дълги години. И вероятно звучат носталгично, спомен за преминалата младост, за много хора. Вероятно са и мелодични, лесни за припяване, това беше основното изискване към подобни песни.
Обаче не са нито значимо творчество, нито музикални шедьоври.

Всъшност нека ви припомня текста на една, винаги изпълнявана от този хор, класика в жанра, която и до днес предизвиква умиление даже и тук:

Белая армия, чёрный барон
Снова готовят нам царский трон,
Но от тайги до британских морей
Красная Армия всех сильней.

И сега припева, все пак да сме коректни:
Мы раздуваем пожар мировой,
Церкви и тюрьмы сравняем с землёй.
Ведь от тайги до британских морей
Красная Армия всех сильней!

Световен пожар и църквите изравнени със земята.
Бог да даде покой на душите им, но повярвайте ми, няма как да пишете постове, в които ни обяснявате как тези хора вече пеели в небесния хор.

Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

13 Коментари

 1. Веселин Марков 2017-01-07 12:55:03

  @j : Айнщайн няма никакво участие в проект\\\"Манхатън\\\", между другото, така.\r\n(Господи, не съм си и помислял, че в 21 век ще се обяснявам с милитаристи! Но поне доживях да видя такива, при това - у дома, а не където ни пращаха да ги търсим бащите им...)\r\n

 2. j 2016-12-30 18:39:53

  Изключително детинска статия. След като войната е нещо толкова ужасно, защо продаваме оръжия на сирийската опозиция (и я подкрепяме на политическо ниво)? И това значи ли, че всеки от нас ще гори в Ада заради това, че някакви наши сънародници продават оръжия за по 700млн. на година? Оръжия, създадени в заводи, които някога нашите баби и дядовци са построили? \r\n\r\nВойната е част от човешката история откакто съществуваме. Да, отвратително нещо е. Смъртносно, осакатяващо, ужасно. Но и неизбежно. Във военния бизнес за заети вероятно милиони - от секеретарки и чистачки, до учени и музиканти. Далеч не всеки от тези хора е убивал някого някога. И не е редно, ама изобщо не е редно, когато част от тези хора загинат в цивилен инцидент, някой си, чиято основна следа в живота е в рамките на телевизионно реалити шоу, да ги съди и да ги праща в Ада или в Рая.\r\n\r\nИ последно - нима \\\"Стани, стани юнак балкански\\\" или \\\"Шуми Марица\\\" или \\\"Тих бял Дунав\\\" и т.н. не са стойностни (в смисъл на важни) музикални произведения? Нима \\\"Герника\\\" не е шедьовър на световното изкуство, нима Димчо Дебелянов и Гео Милев не са сред най-важните наши поети? Ами учените - Карл Шварцшилд е загинал на фронта, Вернер Вон Браун е дал началото на НАСА, ами всички участници в проекта Манхатън създал атомната бомба (сред тях и Айнщайн, Уилър, Опенхаймер, Файнмън, Хайзенберг в Германия), това са хора с огромен принос в науката. Абсурдно е да се категоризира някой по такъв повърхностен начин защото видиш ли отивал да пее в Сирия. И Мерилин Монро и един тон американски изпълнители са пели и пеят все още на войниците, никой не смее да ги съди. Защото често животът е много по-сложен от това какво ни се иска и какво ни харесва. Понякога просто правим каквото трябва и си носим последиците.

 3. Иванка Ставриева 2016-12-29 14:21:36

  КАКВО \\\"УМОЗАКЛЮЧЕНИЕ\\\" ОТ VIP-ПЕРСОНАТА ПРЕМИНАЛА ПРЕЗ VIP-БРАДЪР...\r\nТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ НА \\\"АНАЛИЗАТОРА\\\" - ЕМИЛ КОШЛУКОВ\r\n БОЖА РАБОТА Е КОЙ ЩЕ ПЕЕ В НЕБЕСНИЯ ХОР, НО В АДА ИМА ДОСТАТЪЧНО МЯСТО ЗА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ПРОДАЖНИ И АЛЧНИ ДУШИ, КОИТО СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО ДА ИМАТ \\\"ПРЯК КОНТАКТ С БОГОВЕТЕ\\\" ! ДА АМА НЕ - ИМАТ ПРЯК КОНТАКТ С VIP-БРАДЪР !\r\n\r\n

 4. Margaritka 2016-12-28 21:22:14

  Kochlukov stana i muzikalen kritik.Samo tova lipsvashe v biografiata mu.Smeshnik.

 5. Стоян 2016-12-28 19:12:44

  Г-н Кошлуков, съгласен съм с Вас, но искам да знаете само едно. Не музиката убива. Когато войната остане само в песните и поемите, тогава ще има мир. Не военните хорове са проблемът. И като контрапункт кажете нещо за Илиада?

 6. Ира Антонова 2016-12-28 18:13:43

  Кошлуков, винаги може и по-надолу. Продължавай да риеш, ако си усетил дъното

 7. Dara 2016-12-28 17:15:37

  Вдигнахте ли си трафика на пършивото сайтче? Честито, грантове ще има за всички :D

 8. ГТ 2016-12-28 16:58:49

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8\r\n\r\nhttp://www.pravoslavieto.com/life/11.22_sv_Mihail_Voin.htm\r\n\r\nhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%86\r\n\r\nОсвен изброените горе воини-светци - св. Димитър, св. Георги Победоносец, св. Михаил Воин, има и други войни светци. Според автора на тази статия те дали имат място на небето?! И пеенето например на \\\" Зора зазорила\\\" , песните на Добри Чинтулов, \\\"Велик е нашия войник\\\" , \\\"Шуми Марица \\\" дали не е път към Ада,а?! \r\n Песента си е песен . Излиянията в статията ще се забравят, след три дни, но споменатите песни в същата статия се пеят повече от половин век. А както казваше един древен грък - \\\"Истината е дъщеря на времето\\\". BTW, г-н Кошлуков, мислех ви за трезв, скептичен и имунизиран откъм елементарни пропагандни влияния. Явно съм се бъркал. Айде, със здраве!

 9. Здравка 2016-12-28 12:17:24

  По- добре да бяхте цитирал тази песен.Тук е ясно дали някой изобщо иска война. А иначе и ние не сме безгрешни- изнасяме оръжие. \\\"Да, мы умеем воевать,\r\nНо не хотим, чтобы опять\r\nСолдаты падали в бою\r\nНа землю горькую свою.\r\nСпросите вы у матерей,\r\nСпросите у жены моей,\r\nИ вы тогда понять должны\r\nХотят ли русские, хотят ли русские\r\nХотят ли русские войны.\\\"

 10. Владислав 2016-12-28 07:57:33

  Нас ще ни унищожи омразата...

 11. Натали Маркова 2016-12-27 22:44:09

  Срам за автора....

 12. OGYO 2016-12-27 17:20:10

  Покрий се известно време, не се показвай....мисля,че е добре за теб, пък и за нас също! Прекали със своята меркантилност,близачество,компетентно мнение, наведен за някой лев....Огледай се, кифльо!!!

 13. Тонка 2016-12-27 15:26:26

  Кошлуков, семеизпразването и писането не са едно и също нещо. По-долнопробна глупост не си писал досега...

Напишете вашия коментар: