Силно представяне за Кристалина Георгиева в ООН

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева заяви днес пред Общото събрание, че е време световната организация да се върне към многостранната дипломация във време на предизвикателства. Георгиева заяви пред делегатите, че има уникалната квалификация да успее да постигне това.

Георгиева, български дипломат и бивш вицепрезидент на Световната банка, изтъкна опита си в ситуации на многостранна дипломация и способността си „да сплотява хората около решения, които всички можем да подкрепим”.

„Аз мога да постигам резултати", заяви тя. "Провеждала съм успешно реформи, които са направили организации по-жизнени", подчерта Георгиева, като добави, че при всеки от тези случаи е съчетавала стремежа към включване на всички страни с фокусиране върху резултатите.

В момента Георгиева е заместник-председател на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси, припомня агенцията. Заемала е и поста еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Българският премиер Бойко Борисов помоли Георгиева да се включи в надпреварата, след като реши да оттегли подкрепата на страната си за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, също българка, която се представи разочароващо на серия неформални гласувания в Съвета за сигурност на ООН. Засега бившият португалски премиер Антониу Гутериш води в тези гласувания, но силното му представяне разочарова онези, които искат жена или източноевропеец да замени Бан Ки-мун.

И Георгиева, и Бокова ще бъдат сред кандидатите, подложени на следващото неформално гласуване в сряда, което се смята за най-важното до този момент, защото то ще бъде първото, което ще използва бюлетини с различни цветове, за да се направи разлика между вота на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето, от 10-те непостоянни членки, които нямат.

коментари

2 Коментари

  1. Петров 2016-10-03 23:13:43

    Замълчи, грешка токова ме разгневи, че изписах грешно. Може ли, изречение да започва с малка буква?\r\n

  2. Петров 2016-10-03 23:11:35

    Ганчев, когато няма какво да кажеш, замулчи Глупако! Предполагам, че имаш впредвид българският език да стане световен. Щом исписват Евро, що пък не.

Напишете вашия коментар: