Сега ли разбрахме, че руснаците ни купуват?

Цял фейсбук въстана срещу московците!
 
Патриотите вече не ловят бежанци, Динко и крайморските батки окачиха свинските опашки в мазето, а Валери Симеонов на мига забрави, че бленуваше за ракети, с които да поразяваме цели нейде в югоизточната ни съседка.
 
Изведнъж разбиращото от всичко обществото в социалните мрежи се вдигна на нож след изказването на депутата Толстой, че руснаците щели да ни купят.
 
Липсва само Райна Княгиня, която да ушие знамето на бунта. Липсва и хвърковатият блогър Бенковски, който да отвори в сърцето на Путин такава люта рана, че хептен да не му се верва. Няма го и съвременният Каблешков. Той наместо кърваво писмо щеше да драсне кървавия статус.
 
Ич ги няма днешните революционери. Няма го и френският посланик. След славния му мандат у нас, той бе запратен някъде из Африка - дали е гост на зулусите или пък учи на демокрация бушмените - това не знам.
 
Но знам друго - отсъства ли френският посланик няма кой кураж за един протест като хората да даде. Няма бе! Само скърцаме със зъби пред клавиатурите и се зъбим на тирана. Като хъшовете от Ботевата кръчма. Той човекът неслучайно е описал революционното дередже на клетия нашенец. Само дето преди 140 години пиеше в кръчмите на Букурещ. Сега набляга на пластмасова бира пред монитора на лаптопа. И шерва статии до припадък. Предимно на автори, които преди 89-та бяха свързани тясно с режима. Единия бе агент на ДС, а другият преподаваше Научен комунизъм в СУ. Но нейсе де, такива е имало винаги. Като онзи Иванчо Хаджипенчович, който подписва смъртната присъда на Апостола. А пък после е пръв строител на съвременна България и депутат в Учредителното събрание(1879г.)
 
O tempora, o mores!
 
И пак се чудя - защо ни заболя от фъфленето на един пиян руснак? Човекът каза, че дотук са купили половината крайбрежие. Абсолютен факт е това.
 
Разходете се в Морската градина на Бургас. Там руската реч е особено модерна. Говорят я има-няма минимум 1/3 от минувачите. Отидете на 20 километра северна посока - в Поморие. Там (особено сега когато ги няма българските туристи) вероятно половината население се състои от постоянно пребиваващи поданици на Путин. На юг към Созопол ситуацията е сходна. Следователно депутатът Толстой съвсем не е излъгал. Значи той просто споделя истината. Която обаче май ни боли. Странно защо.
 
Очевидно боли и неговото друго заключение - ако имат проблем с България, то драмата се разрешава бързо - денги ест, кинтите са налице и мачът е свирен. Защо се жегнахме толкова?
 
Ами, че руснаците са ни купували десетки пъти. Те купуваха дейците на националното ни освобождение - революционери, чорбаджии, всякакви.
 
Те купуваха депутатите от първите парламенти, министрите от първите правителства. Те имаха лични премиери и политически партии. Драган Цанков например е виден агент на руския император. В историята учим, че бил бележит държавник, чак ключов столичен булевард е кръстен на него. А той е най-обикновен предател, класическа пета колона (като нацисткия главатар Квислинг в Норвегия).
 
Предатели са и офицерите, щедро заплатени с рублите на Азиатския департамент, които под диктовка от изток вдигат въстанията в Русе и Силистра срещу легитимната и законна българска власт(1887г.). Ясно защо руснаците са недоволни - съединена и икономически просперираща България хич не беше по вкуса на московците. И те реагираха - хвърлиха несметно количество злато, за да насъскат българи срещу българи, за да стимулират избухването на братоубийствена гражданска война, за да сполучи крайната им цел. А планът е простичък - Русия и Турция ни окупират, поделяйки си непокорна България.
 
Да, ама не! Каза го не Петко Бочаров, а чепатият Стамболов. Който не се посвени да вземе главите на продалите душата си на дявола в лицето на императора от север.
 
После дойдоха годините на войните за национално обединение. Какво да говорим за този период? В края на 19-и век Родината си има за премиер руското мекере Цанков, в началото на 20-и век министър-председател е руското мекере Стоян Данев.
 
Промяна нулева. Рублите се точат като пълноводния Дунав. Братушките лаят, керванът ги слуша и върви.
 
Следва висшият пилотаж в служба на руските интереси. Несъмнено иде реч за Българската комунистическа партия. Организация, чието пръкване бе изключително акуширано от Москва. Чието отглеждане ставаше възможно единствено и само благодарение на ежемесечната тлъста субсидия. Паричните потоци по оста Москва-БКП не секнаха в нито един момент - през 20-те, 30-те, 40-те.
 
Комунистическата ни партия се оказва най-обикновен филиал на руската държава. Тя плащаше добри заплати на своите служители. Отдавна стана ясно, че така наречените нелегални комунистически деятели са лапали следните суми - 3 бона за женените и 2 бона за ергените. Отделно е продоволствието за храна, дрехи, пък дори и квартирата е била безплатна. Поемали са я безотчетните съветски фондове, посветени на световния износ на революция.
 
Така стигаме до 45-те години тоталитарна диктатура. Какво да говорим за тях? Ами ние сме си на практика 16-та република на СССР. Най-голямата награда за нашенеца е екскурзията в Съюза, най-бленувата стипендия за децата - обучение в Москва. По това време руснаците си разполагат с нас на 101% и както намерят за добре.
 
През последните 27 години демокрация нещо уж се е променило. Уж, ама не съвсем. Руснаците си купуват политици, медии, общественици, бизнесмени. Прокарват си интересите и големите шлемове през президенти и посланици. Де юре с тях сме опоненти, де факто романтични дружки, а всъщност онодени когато и в каквато поза ни пожелаят.
 
И не мога да разбера кога се усетихме, че сексът не ни харесва. Когато някой ни каже за него? Иначе пъшкаме тихо, но сме доволни, че комшиите не знаят. Или, че новият мъж(ЕС) не е разбрал за полягването със стария любовник от Москва.
 
Не, уважеми! Никой не знае, че сме държанки на руснаците. Никой освен попа и селото.
 
Такива сме били през целия период на Третата българска държава. Такива и (май) продължаваме да бъдем. Пък вие си изтъркайте ако щете пръстите от блъскане по клавиатурата.
 
Вашата работа е все едно да се самозадоволиш и да си изръкопляскаш.
 
Смешен плач! Смешен та трагичен.
 
Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: