Руско-украинско напрежение около Крим!

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила опит на диверсионна група от Украйна да проникне в Крим. Това се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на ФСС, предаде ТАСС.

Събитието се е случило през нощта срещу 8 август. Официален Киев отрича. След новината за „задържането на диверсанти в Крим” руският президент Владимир Путин смята за безсмислена среща в „нормандския формат” за Украйна.

„През нощта срещу 8 август 2016 г. специални подразделения на министерството на отбраната на Украйна осъществиха още два опита за проникване на диверсионно-терористични групи, които бяха предотвратени от силовите подразделения на ФСС на Русия и взаимодействащите с тях ведомства. Опитите за проникване се прикриваха от масиран обстрел от страна на пограничната държава и от бронирана техника от въоръжените сили на Украйна. В хода на огневия контакт загина един военнослужещ от Министерството на отбраната на Руската федерация", гласи съобщението.

ФСС съобщава още, че при „оперативно-издирвателни мероприятия” през нощта срещу 7 август в района на град Армянка в т.нар. Република Крим е била открита „група диверсанти”. При задържането на „терористите” е загинал един служител на ФСС. На местопроизшествието са били намерени „20 самоделни взривни устройства със сумарна мощност 40 кг тротилов еквивалент, муниции и специални средства, противопехотни и магнитни мини, гранати и специални оръжия, които са на въоръжение в специалните подразделения на Въоръжените сили на Украйна”.

В съобщението се посочва, че са задържани граждани на Украйна и Русия, които „са оказвали съдействие за подготовката на терористични актове” и че тези лица вече правят самопризнания. „Един от организаторите на предотвратените терористични актове е Евгений Панов, роден през 1977 г., жител на украинската Запорожка област, сътрудник не Главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна, който също е задържан и прави признания”, твърдят от руската ФСС.

Говорител на украинското военно разузнаване опроверга руските твърдения, че украински спецчасти са направили опит за проникване в Крим. „Това е невярна информация”, каза той, цитиран от Ройтерс. ТАСС предаде още, че говорител на украинското министерство на отбраната е отказал коментар по повод съобщението на руската ФСС.

коментари

Напишете вашия коментар: