Руски хакери разкриха допинг грехове на американски спортисти

Световната антидопингова агенция (УАДА) призна, че конфеденциални данни относно допинг тестовете на редица атлети, голяма част от тях участвали на Олимпиадата в Рио де Жанейро, са били хакнати.

Според УАДА зад атаката стои руска шпионска група. По-рано във вторник хакерите от Fancy Bear обявиха, че са се домогнали до данни от програмата на ADAMS, които показват, че американски спортисти са ползвали допинг със знанието на УАДА. До този момент трите най-известни имена, разкрити от групата, са тези на сестрите Винъс и Серина Уилямс и на гимнастичката Симон Байлс. От Fancy Bear обещаха, че в скоро време ще публикуват още скандални разкрития.

„УАДА смята, че продължаващите хакерски атаки се опитват да дискредитират УАДА като институция и работата на глобалната антидопингова система. Нашите данни са, че тези атаки идват от Русия”, заявиха от УАДА.

Както е известно повече от 100 руски спортисти бяха наказани с лишаване от участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Изключение беше направено само за тези от тях, които тренират в САЩ. Това стана, след като независима комисия на УАДА разкри данни за манипулации на тестове в страната през есента на миналата година и в последствие отне акредитацията на Московската антидопингова лаборатория.

В отговор бившата номер 1 в женския тенис Винъс Уилямс заяви, че винаги е спазвала антидопинговите правила.„Бях разочарована, когато научих , че личните ми медицински данни са попаднали в ръцете на хакери и са публикувани без мое разрешение. Винаги съм спазвала правилата на антидопинговата програма в тениса. Аз съм една от най-големите поддържнички на чистотата в професионалния спорт и винаги много дисциплинирано съм спазвала указанията", коментира Винъс Уилямс.

коментари

Напишете вашия коментар: