РБ подкрепи българите в Западните покрайнини

Политическият съвет на Реформаторския блок реши да организира дарителска кампания от страна на РБ за подпомагане на Международния детски великденски фестивал, организиран от сънародниците ни в Босилеград. Според решението, всеки водач на листа на блока ще се включи в дарението.

Председателят на Българския демократически форум Жаклин Толева участва във възпоменателната церемония за отбелязване на 144 години от гибелта на Васил Левски в гр. Босилеград, Български Западни покрайнини в Република Сърбия. От името на Реформаторския блок тя поднесе цветя пред паметника на Апостола в центъра на града.

Официални лица на събитието бяха българският посланик в Р. Сърбия г-н Радко Влайков, генералният консул в Ниш – г-н Едвин Сугарев, представители на Президентството и на Столична община, както и кметът на Босилеград и председателят на Българския културно-информационен център (КИЦ-Босилеград) г-н Иван Николов.

Реформаторският блок бе единствената политическа формация на честването. „Припомням, че в Програмата ни, представена миналата седмица, специално място заема ангажиментът ни за активна политика на Българската държава по отношение на българските общности зад граница“, каза Жаклин Толева. „Това включва реална защита на правата и интересите на българите при двустранните отношения с държавите, в които има признато българско национално малцинство. А също и активни културни, образователни и икономически взаимоотношения, запазване на българското материално културното наследство зад граница, мерки за ускорено получаване на българско гражданство и пр.“, подчерта тя.

По-късно г-жа Толева участва в разговора на присъстващите представители на българските институции с ръководството на КИЦ -Босилеград и на Сдружение „Глас“. Жаклин Толева подари литература за библиотеките им и за гимназията в Босилеград.

коментари

Напишете вашия коментар: