Премиерът Борисов се срещна с Ердоган

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че „заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза”.

Това заяви българският министър-председател по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Двамата разговаряха в двореца Долмабахче, в рамките на визитата на премиера Борисов в Истанбул.

Според министър-председателя предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения. По думите му те трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна.

„Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона”, подчерта министър-председателят. Подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи, смята Борисов.

„Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка”, посочи той и добави: „Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни".

Министър-председателят благодари за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността й да намали миграционния натиск към България. Борисов отново посочи, че иска европейско единство и защита на суверенитета на всяка европейска държава.

Премиерът запозна турския президент с действията на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с проекта за АЕЦ „Белене”, както и с големите енергийни проекти, които могат да бъдат осъществени. Той подчерта възможностите за страните от региона и от Европа, които разкрива изграждането на газоразпределителен център на българска територия. В рамките на срещата Ердоган изказа благодарност за позицията на София след опита за преврат в Турция.

коментари

Напишете вашия коментар: