Президентът Стоянов: Демокрацията е манталитет

Демокрацията е традиция. Демокрацията е манталитет. Демокрацията е възпитание!“, категоричен бе президентът Петър Стоянов в ефира на БТВ.

Публикуваме думите му без редакторска намеса:

++++++++++

„В България трябва да се сменя манталитет, правосъдна система сравнително лесно се оправя. Това вече иска години, иска усърдието не само на политици, или на съдии и прокурори, иска усърдието на цялата българска интелигенция, иска усърдието на българските семейства.

Нашите деца трябва да бъдат възпитавани от малки, нашите църковни архиереи трябва да ни възпитават в църквата, да ни говорят на вменяем, на нормален език какво точно се иска от нашето общество. Това е големият проблем на България. Проблемът, който тревожи днес българите, е чувството на несправедливост.

Всички политици започват с една и съща клетва – Ние не поставяме под съмнение нашите приоритети в НАТО и ЕС, но, оттук нататък започва „но-то”.

А то започва заради грешно разбраните принципи на демокрацията. Демокрацията не е просто закони, не просто правила, не просто човешки права и свободи. Демокрацията трябва да има един неизбежен фундамент и този фундамент се казва традиция. Историята отреди малко време на българското демократично развитие след Освобождението от турско робство. Тази традиция ни липсва, поради което ние продължаваме да се лутаме...“

коментари

Напишете вашия коментар: